Maapallon pohjoispuoli pääsee kevätpäiväntasauksena valon määrässä etelää voitolle. Tarkalleen tuo hetki on tänään maanantaina 20.3. kello 12:29. Tänään Maa on saapunut kiertoradallaan kohtaan, jossa Aurinko paistaa aivan sivusta, molemmille navoille yhtä aikaa. Päivä ja yö ovat suunnilleen saman pituisia koko maapallolla. Tämän jälkeen eteläinen pallonpuolisko saa vähemmän valoa kuin pohjoinen.

Myös meillä Suomessa pohjoiset paikkakunnat voittavat tästä lähtien etelän päivän pituudessa. Yö lyhenee maaliskuussa nopeasti, ja valon määrän lisääntyy ison harppauksen joka päivä. Pohjoisessa mennään kohti yöttömiä öitä, jotka alkavat Nuorgamissa toukokuun puolivälissä.

Päivän pituus mitataan yleensä Auringon yläreunasta (ei keskikohdasta), ja valon taittuminen nostaa Auringon näkymään hiukan korkeammalla kuin se on. Siksi päivä on Suomessa jo ylittänyt 12 tunnin pituuden.

Valo on voittanut. Pohjoisen pallonpuoliskon valoetu eteläiseen nähden on päivä päivältä yhä selvempi, ja kohti valoisampia päiviä mennään vielä kolmen kuukauden ajan.

kevätpäiväntasaaus

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.