Suojaisesta lahdenpoukamasta avautuu näkymä vanhaan luotsi- ja kalastajakylään. Viiden neliökilometrin kokoisella Haapasaarella on talvisin vain kourallinen asukkaita, kesällä saapuvat veneilijät ja kesäasukkaat.

Polku vie läpi käppyrämäntyisten kallioiden, ohi saaren graniittisen luotsitornin. Kevyessä pakkaslumessa kimaltelee aurinko ja siihen on painautunut jäniksen jäljet. Kalliolta avautuu jäätynyt Suomenlahti. Talvi on taiteillut jäästä kukkia ja suurten kivilohkareiden juurelle jäisiä tippukivimuodostelmia.

Majoitusta vanhassa koulussa

Vuosina 1890–1973 toiminnassa ollut kyläkoulu majoittaa kerrossängyissä 8 henkilöä. Talvella Haapasaariseuran ystävälliset ihmiset lämmittävät kylmillään olleen koulun majoitustilat mukavaksi ja opastavat talon tavoille.

Keittiö on hyvin varusteltu. Talousvesi noudetaan kaivosta tai kesäaikaan talon kulmalle tulevasta hanasta ja juomavettä saa talvella kaupasta kesällä Merivartioston seinästä. Majoitushinta on hyvin kohtuullinen, 20 euroa per henkilö, myös saunan vuokraaminen on mahdollista. Talvella koululla on hyvin tilaa, mutta kesäaikaan kannattaa varata majoitus ajoissa. Koulussa toimii kesäisi luontotupa, jossa voi tutustua Itäisen Suomenlahden kansallispuistoon.

Koulussa toimii majoitustilojen lisäksi kesäisin luontotupa, jossa voi tutustua Itäisen Suomenlahden kansallispuistoon. Kuva: Annakaisa Vänttinen

Kauppa palvelee

Saaren kauppa palvelee muutaman tunnin päivässä talvisinkin. Ystävällinen kauppias avasi kaupan aukioloaikojen ulkopuolellakin turistin myöhästyttyä. Kaupasta saa kaiken tarvittavan, kesäksi valikoima täydentyy ja monipuolistuu. Kauppiaan mukaan talvella kauppa on enemmän palvelua kuin bisnestä. Kesällä ovi käy tiuhempaan tahtiin, tosin kauppiaan ensimmäinen kesä 2017 oli säiden puolesta huono, mikä verotti asiakkaita.

Haapasaaren kauppa. Kuva: Annakaisa Vänttinen

Haapasaaren maamerkki kohoaa korkealla kalliolla. Vuonna 1862 rakennettu graniittinen luotsitorni näkyy kauas Suomenlahdelle. Koulun liepeillä sijaitsee kaunis puinen kirkko. Sen rakentaminen ajoittuu vuosille 1858–1859. Kirkossa vietetään kesäisin häitä ja kastejuhlia.

Vitsauksena punkit

Kesäisin saarella on vitsauksenaan punkit. Ne levittävät TBE-virusta, joka voi aiheuttaa vaarallista puutiaisaivokuumetta. Haapasaaressa punkit kantavat virusta muita riskialuita enemmän. Saaren punkit levittävät myös borrelioosia, joten jokapäiväinen punkkitarkastus kannattaa tehdä. Talvella ja keväällä punkeista ei ole huolta, mutta kesävierailla rokotukset kannattaa olla kunnossa. Lue Ylen jutusta lisää punkeista >>

Pakkaspäivän ilta ja kevään tuoksuja

Maaliskuinen kirkas pakkaspäivä kääntyy illaksi ja valtava täysikuu nousee taivaalle. Se saa puiden varjot näyttämään pitkältä ja mäntyjen käppyräiset oksat heijastuvat hopeanväriseen lumeen. Tähdet tuikkivat koko taivaankannen laajuudella. Äänettömässä metsässä joku iso pöllömäinen lintu lehahtaa nopeasti ohi. Epäilemme sen olevan huuhkaja.

Ilta saapuu Haapasaareen. Kuva: Annakaisa Vänttinen

Keväällä kallion laella voi tuntea keväisen meren tuoksun ja kuunnella jäälauttojen ääniä. Ilmojen lämmetessä näillä rannoilla voi ottaa vastaan muuttolintujen etujoukkoja kuten haahkoja, merihanhia ja isokoskeloita. Huhtikuulta alkaen Haapasaarenkin ohittaa myös arktisen lintujen suuri muutto joka huipentuu toukokuussa allien, mustalintujen, kuikkien ja hanhien paljouteen.

Haapasaari

Missä: Suomenlahdella, 23 km Kotkasta kaakkoon Kotkan edustalla
Miten pääsee: Läpi vuoden yhteysaluksella Kotkasta, jäiden aikaan ilmatyynyaluksella
Lisätietoja: www.haapasaariseura.fi ja www.luontoon.fi/itainensuomenlahti/

kevätretkelläkevätretkikotkaRetkivinkkiSaaristo

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.