Julkaistu numerossa

Suomen Luonto 7/2017

Lähdemme siementen matkaan sivuilla 14–23. Kannen ohdakkeen siemenen kuvasi Taru Rantala/Vastavalo.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
Uutiset

Kielletystä sienestä lääkkeeksi

Myös kärpässieni on ollut portti hallusinaatioihin. Kuva: Tuomo Niemelä

Hallusinaatioita aiheuttavat sienet kuuluivat muinaisien Etelä- ja Väli-Amerikan intiaanikulttuurien uskonnollisiin rituaaleihin. Eurooppalaiset valloittajat pitivät sienten käyttöä flirttailuna paholaisen kanssa ja kitkivät niiden käytön.
Hallusinoivaa psilosybiiniä sisältävät sienet kuten madonlakit löydettiin uudelleen, kun niiden huumekäytöstä tuli osa 1960-luvun vastakulttuuria. Vuosikymmenen lopulla päihteiden käyttöä alettiin suitsia.

”Pääkohteena oli LSD, mutta siinä sivussa kiellettiin myös psilosybiinisienten käyttö”, kertoo farmakologian dosentti Markus Storvik Itä-Suomen yliopistosta. ”Sienet painettiin marginaaliin, ja psykedeeleihin liittyvä tutkimus loppui”, Storvik sanoo.

Nyt tilanne on muuttumassa. Tällä vuosituhannella psilosybiinisienten lääkinnällistä käyttöä on alettu jälleen tutkia.

”Alustavia ja osin lupaavia tuloksia on saatu alkoholismin, sarjapäänsäryn, kuolemanpelon ja tietyntyyppisten masennusten hoidossa”, Storvik luettelee.

Monien lääkkeiden, kuten migreenilääkkeiden ja antibioottien vaikuttavat aineet on johdettu sienten sisältämistä yhdisteistä. Psilosybiinisienet ovat tutkimuksen kentällä yksi polku. Storvik näkee näistä sienistä johdetuilla lääkkeillä tulevaisuutta terapiatyöskentelyn tukena kertaluontoisesti käytettynä.

Storvik varoittaa kokeilemasta psilosybiinisieniä omin päin. Niiden kerääminen, hallussapito ja käyttö on luokiteltu Suomessa huumausainerikoksiksi.

Teksti: Topi Linjama

Suomen Luonnon tuoreessa numerossa 7/2017 käsitellään sienten terveysvaikutuksia. Sienissä on vitamiineja ja ne torjuvat bakteereita sekä viruksia. Jonakin päivänä sienistä saattaa olla apua myös syövän hoidossa.

Sulkavan havaintovihko
Syysmetsä

Tänä kesänä olin torvisienten suhteen jo luopunut toivosta; liian kylmä kesä, eivät nouse näillä leveysasteilla pintaan lainkaan. Vieraat kuitenkin vinkkasivat, että luonnonsuojelualueen maastossa oli näkynyt jokusia mustatorvisieniä. Vauhdikkaan mutta mukavan loppuviikon päätteeksi päätin pikaisesti käväistä vilkaisemassa sienipaikkaa.

Nyt meni metsään!
Arkiston aarteita
Arkiston aarteita: Marjojen voimaa

Kotimaisten marjojen tiedetään tepsivän moneen vaivaan.