Julkaistu numerossa

Suomen Luonto 7/2011

Lapissa vaeltavat tunturisopulit toivat muassaan myös tunturipöllöjä. Muita aiheita alkusyksyn numerossa mm. mesisienet, hämähäkit muuttavat, ruokkien rengastus.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
VinkitVuodenajat

Kiikarissa: Villiyrttejä

Kuva: Mauri Mahlamäki/Vastavalo

Villiyrttien eli luonnonvaraisten ruokakasvien sesonki ei lopu juhannukseen niin kuin usein uskotaan. Ja vielä oleellisempaa: villiyrteistä on muuhunkin kuin korvikkeiksi.

Keruureissuillani valitsen usein kohteita, joissa en ole ennen käynyt. Näin luonnossa käyskentelyssä säilyy miellyttävä yllätyksellisyys.
Vastikään vedin villiyrttikurssin kymmenelle keittiömestarille, ja luonto osoitti taas monimuotoisuutensa. Kahden tunnin keruuaikana kaikille täysin tuntemattomasta metsästä löytyi kahtatoista eri kasvia, jotka sopivat erinomaisesti ruoan raaka-aineiksi. Valmistimme niistä seitsemän ruokalajin menun, jonka sitten nautimme asiaankuuluvien viinien kera.

Syyskuussa kerään piparjuurta, pihasauniota, vesiheinää, niitty- ja ahosuolaheinää, merisinappia, maahumalaa, kurtturuusun terälehtiä, kuminan siemeniä, keto-orvokkia, jalominttua, jauhosavikkaa, isomaksaruohoa, kal­lioimarretta ja jättipalsamia.
Näitä kaikkia löytyy ainakin Helsingin luonnosta vaikka muille jakaa, ja ne istuvat tyylikkäästi ravintolan lautasille. Kotikäyttöön ne sopivat vähintään yhtä hyvin.

Villiyrttiruoista helpoimman, villiyrttisalaatin, voi valmistaa jopa luonnossa. Se on erittäin näyttävä ja makumaailmaltaan monipuolinen lisuke, joka sopii eväsleivän väliin, loimutetun kalan seuraksi tai nuotiolla kypsennetylle riistalle.
Valmista kotona perusvinegretti, pakkaa se mukaan ja sekoita löytämiesi villiyrttien kanssa – ja avot, se on siinä!

Sami Tallberg
Kirjoittaja on Kämp Signé -ravintolan keittiömestari ja Villiyrttikeittokirjan (readme.fi, 2011) tekijä.

Vinkit
Ilmastoystävällinen tillipesto neljälle

Kesän ykkösmauste tilli kelpaa myös aterian pääosaan perunoiden seuraksi tai leivänpäällysteeksi.

Uutiset
Keski-Suomeen perustettiin luomuyhdistys

Keski-Suomeen on perustettu luomuyhdistys, jonka tarkoituksena on lisätä yhteistyötä kuluttajien, tuottajien, yrityksien ja yhdistyksien välillä.

Vinkit
Mahlat virtaavat

Viileä kevät on taannut sen, että mahlakausi jatkuu edelleen. Mahla on lehtipuun ravintoliuosta, jota se käyttää kasvun aloittamiseen keväällä ennen kuin lehtien yhteyttäminen alkaa.