Uusin numero

Suomen Luonto 3/2018

Ilmestyy 29.3. Tutustumme Kuhmossa elävään Tatjana-karhuun. Kannessa on sen pentu Lunak, jonka kuvasi Markus Sirkka.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
Vuodenajat

Kiljuhanhia Suomessa nyt ennätysmäärä vuosikymmeniin

WWF Suomen kiljuhanhityöryhmäläiset (vas.) Arto Niemi, Tapio Kostet ja Risto Karvonen tarkkailemassa kiljuhanhia Siikajoella. Kuva: Riikka Kaartinen

 
Eilen toukokuun 8. päivänä Siikajoella Perämerellä nähtiin suurin määrä levähtäviä kiljuhanhia, yhteensä 112 yksilöä, sitten vuoden 1963. Viime vuonna kiljukkaita havaittiin 104 yksilöä parhaana päivänä, ja kevään aikana yhteensä 105 lintua. Viime vuonna ennätys rikottiin ensimmäistä kertaa pitkään aikaan ja tämä vuosi on osoittautunut viime vuottakin paremmaksi.

Kiljukkaat saapuvat Perämerelle yleensä vapun tienoilla ja viipyvät pari kolme viikkoa, kunnes jatkavat matkaansa kohti viimeistä etappia Norjan Porsanginvuonolla. Tänäkin vuonna ensimmäiset kiljuhanhet havaittiin jo 1.5. normaalissa aikataulussa, vaikka kevät on nyt myöhässä. Perämeri on suurelta osin vielä jäässä rantoja myöten, mutta pellot ja merenrantaniityt ovat ehtineet jo sulaa.

Kiljuhanhien kevätmuutto on tänä vuonna edennyt normaalissa tahdissa. Viimeiselle muuttoetapille Pohjois-Norjaan hanhet saapuvat yleensä toukokuun 10. päivän tienoilla. Kuva: Riikka Kaartinen

Sääennusteiden mukaan kelit tulevat olemaan viileät koko viikon pohjoisten tuulten vallitessa. Nyt Perämerelle kertyneet kiljuhanhet jatkavat muuttoa vasta kun tuuli kääntyy etelään. Karaistuneita kiljuhanhia viileät kelit eivät kuitenkaan haittaa. Ne saapuvat tunturien pesimäseuduillekin heti jäiden lähdettyä järvistä kesäkuun alussa.

Kiljuhanhia Siikajoella 7. toukokuuta. Ensimmäinen hanhi vasemmalta on tundrahanhi, joka muistuttaa kiljuhanhea. Kuva: Tapio Kostet

Kiljuhanhet ruokailevat aamuisin ja iltaisin pelloilla, ja viettävät päivät lepäillen laakeilla rantaniityillä. Tänä aamuna 8. toukokuuta suurimmassa parvessa nähtiin 79 kiljuhanhea. Kiljuhanhitarkkailusta vastaa WWF Suomen kiljuhanhityöryhmä ja Metsähallitus.

Pääkirjoitus: Harava ja zen

Kesämökillä on kaksi isäntää. Syksyllä kun asu­mus on laitettu talvikuntoon ja auton perävalot loitto­nevat pihatiellä, luonto ottaa mökin huomaansa. Pi­hapiiriin laskeutuva rauha houkuttelee eläimet esiin piiloistaan.

Vuodenajat
Kiljuhanhien ennätysvuosi Suomessa ja Norjassa

Siikajoella laskettiin tänä keväänä suurin hanhimäärä sitten vuoden 1963, yhteensä 121 kiljuhanhea.

Vuodenajat
Käpytikan peltirumpu

Koskelassa Helsingissä metsä ja sen lähitienoot kaikuvat, kun käpytikka on vauhdissa. Käpytikka on huomannut, että metallisen katuvalon kuvusta lähtee komea ääni.