Pohjolan kiljuhanhet ovat lähteneet muutolle talvehtimisalueeltaan Kreikan Kerkini-järveltä.

129 linnun kiljuhanhiparvi nähtiin paikalla vielä kaksi päivää sitten, maaliskuun 22. päivä.

Paikalliset tarkkailijat jatkavat kiljuhanhien, eli tuttavallisesti kiljukkaiden etsintöjä vielä muutaman päivän ajan, jotta varmistutaan hanhien lähdöstä. Viime vuonna kiljuhanhet jättivät Kerkini-järven maaliskuun 20. päivä. Muutto käynnistyi siis normaalissa aikataulussa.

Ensimmäiset kiljukkaat saapuivatkin jo seuraavalle muuttoetapille, Hortobágyyn Unkariin, vain päivää myöhemmin. Ohi lentävässä parvessa nähtiin 34 hanhea. Alueella lepäilee myös noin 5000 tundrahanhea, joten kiljukkaiden löytäminen niiden joukosta ei välttämättä ole helppoa. Usein kiljuhanhet ovat kuitenkin omana erillisenä parvenaan.

Pohjolan kiljuhanhet talvehtivat Kreikassa kahdella eri alueella, Kerkini-järvellä maan pohjoisosissa lähellä Makedonian ja Bulgarian rajaa, sekä Evros-joen suistoalueella Kreikan ja Turkin rajalla.

Pääosin kiljuhanhet viihtyivät Kerkini-järvellä lähes koko talven, ja vain yksittäisiä lintuja havaittiin Evroksen suistossa helmikuun alkupuolella.

Kuluneena talvena Kreikassa koettiin poikkeuksellisen kylmä jakso, jolloin Kerkini-järvi jäätyi ja alueella satoi runsaasti lunta. Kiljuhanhet ja monet muut alueella talvehtivat linnut, kuten kiharapelikaanit, joutuivat etsiytymään leudommille alueille pakoon pakkasilta ja lumelta.

Kiljuhanhet olivat teillä tietämättömillä tammikuun alkupuolelta kuun lopulle lähes kolmen viikon ajan. Koska pakkaset koettelivat monia lintuja, Kreikan Ympäristö- ja energiaministeriö asetti täydellisen metsästyskiellon kaikille linnuille vajaan viikon ajaksi. Sekä Kerkini-järven että Evroksen suiston hanhitarkkailijat etsivät kiljuhanhia laajalta alueelta, mutta tuloksetta.

Paljon lintuja menehtyi, mutta lähes kaikki kiljuhanhet onneksi selvisivät koettelemuksesta. Vain yksi kiljukas ilmeisesti katosi. Ensin Kerkinille palasi 38 linnun parvi tammikuun 24. päivä, ja muutama päivä myöhemmin lintuja oli jo 99. Kiljuhanhet viettivät lopputalven ympäri Kerkini-järveä hajanaisina pikkuparvina, ja koko parvi kerääntyi yhteen maaliskuun alussa.

Suomen Luonto seuraa tänä keväänä erittäin uhanalaisten kiljuhanhien muuttomatkaa Pohjolan pesimäalueille. Ajankohtaista tietoa kiljuhanhista löydät myös WWF Suomen kiljuhanhityöryhmän Facebook-sivuilta.

kevätkiljuhanhen muuttokiljuhanhilintujen muutto

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.