Julkaistu numerossa

Suomen Luonto 7/2014

Ilmestyi 12.9. Mesisienet kasvavat ryppäinä. Ne ovat lahottajia, joiden lakit ovat syötäviä. Lisää sieniuutuuksia ja helposti toisiinsa sekoitettavia sienilajipareja lehden sivuilla. Kuva: Vesa Huttunen.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
Vuodenajat

Koivunkantosieni vai myrkkynääpikkä?

Koivunkantosienen jalassa on selvä rengas. Kuva: Jussi Helimäki / kuvaliiteri

Koivunkantosienen lakit ovat maukkaat, ja se on vieläpä hyvin satoisa ruokasieni, joka venyttää sienikautta mukavasti alkupäästä. Harmillista on sienen yhdennäköisyys myrkkynääpikän kanssa. Nääpikkä on samanoloinen mutta lähes yhtä vaarallinen kuin valkokärpässieni. Jos koivunkantosieniä siis kerää vielä syyskuussa, kun myrkkynääpikätkin ovat ilmestyneet, on oltava tarkkana. Tunnistamisen voi aloittaa kasvualustasta: koivunkantosieni elää yleensä koivun ja muiden lehtipuiden kannoilla, myrkkynääpikkä enempi havupuilla. Aivan ehdoton tämä ero ei ole mutta antaa osviittaa.

Fiksu muistaa myös haistaa sientä: koivunkantosieni tuoksuu mausteiselta, kun nääpikän haju on lähinnä tympeän jauhoinen.

Kummankin sienen lakki muuttaa märkänä väriä. Koivunkantosienen lakki saa keskelleen valkean auringon, joka laajenee reunoja kohti. Myrkkynääpikällä kuvio jää epäselvemmäksi. Varminta on tutkia sienten jalkoja. Koivunkantosienen jalka on tukevampi kuin myrkkynääpikän, ja siinä oleva rengas on selvä, ei jalan myötäinen. Koivunkantosienestä erottaa renkaan alapuolelta myös ruskeita suomuja, kun myrkkynääpikällä on valkoisia säikeitä. Tämä riittää yleensä kertomaan lajin.

Kun sieni on varmistunut koivunkantosieneksi, jalka kannattaa leikata pois, koska se on turhan sitkeä syötäväksi. Lakit voi paistaa ja lappoa leivän päällä suuhunsa. Niin maukkaita ne ovat, ettei vaikeampia ruokia malta usein odottaa.

 

Myrkkynääpikän rengas on jalan myötäinen ja sen alapuolella on valkoisia säikeitä. Kuva: Pekka Helo
Myrkkynääpikän rengas on jalan myötäinen ja sen alapuolella on valkoisia säikeitä. Kuva: Pekka Helo

 

Vuodenajat
Lampaankääpä vai typäskääpä?

Satoisan lampaankäävän poimiminen palkitsee. Sitä ei voi sekoittaa muuhun kuin typäskääpään, joka on aivan syömäkelpoinen mutta kitkerä. Opi erottamaan samankaltaiset lajit toisistaan.

Vuodenajat
Kehnäsieni vai valkovillaseitikki?

Kehnäsieni on jännä herkku, sillä sen selvin tuntomerkki on homeisen näköinen lakki. Tämän ”kehnän” ei pidä antaa hämätä, sillä siitä tunnistaa erinomaisen ruokasienen, josta syntyy muun muassa maukas thaimaalainen tom yam -keitto.

Vuodenajat
Suppilovahvero vai rustonupikka?

Usein täpötäyttä vahverokoria peratessa huomaa kuitenkin myös omituisia pikkusieniä, jotka joustavat sormien välissä kuin nallekarkit. Ne ovat rustonupikoita – eivät juuri myrkyllisiä mutta eivät toisaalta kelpaa ruokasieniksikään. Erota toisiaan muistuttavat sienet.