Uusin numero

Suomen Luonto 4/2018

Isopunanirppu (Apion frumentarium) on nimestään huolimatta vain neljä milliä pitkä. Kärsäkäsmäisen kuvasi Sami Karjalainen.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
Vuodenajat

Korvasienen myrkytön sukulainen

Lehtokorvasieni. Kuva: Lasse Kosonen

 
Tuoreena myrkyllinen korvasieni on herkkujen herkku oikein käsiteltynä, mutta entä kun makuelämys ei vastaakaan aikaisempia kokemuksia korvasienestä. Oletko kenties kerännyt lehtokorvasienen, korvasienen lähisukulaisien? Mahdollista, varsinkin jos kasvupaikka oli rehevämpi, vuokkojen ja ketunleivän kasvumaastoa. Ja muita tuntomerkkejä: lakki on vaaleampi, vaalean oliivinruskea, poimutus harvempaa, ei niin tippaleipämäistä kuin korvasienellä, lakin reuna on irrallaan jalasta ja jalka on iso ja möykkymäinen.

Lehtokorvasieni on toki syötävä, mutta yhtä maukasta ateriaa siitä ei välttämättä saa. Se mainitaan kaiken lisäksi myrkyttömäksi. Mutta toki on viisasta käsitellä se korvasienen tapaan, kahteen kertaan keittäen 5 minuuttia. Näin varmistaa, että joukkoon ei ole eksynyt myös tavallista korvasientä. Varsinkin kun korvasienikin voi olla joskus yhtä vaalea.

Lehtokorvasienen itiöt poikkeavat selvästi korvasienen itiöistä ja se onkin aiemmin viety omaan sukuunsa Discina, erikseen korvasienen suvusta Gyromitra. Mutta nytpä onkin katsottu, että itiöero ei ole riittävä, niinpä lehtokorvasienikin viedään Gyromitra-sukuun.

Korvasieni kasvaa koko maassa, lehtokorvasienen levinneisyys jää valtaosaksi Etelä- ja Keski-Suomeen. Toki muutamia pohjoisiakin löytöjä on olemassa, kuten professori Viljo Kujalan löydöt Kittilästä asti. Yhtä kaikki lehtokorvasienestä puuttuu aidon korvasienen maukas aromi.

Vuodenajat
Hytymaljakas – hyytelömäinen pommisieni

Tuoreessa kuusikossa sinivuokkojen seurassa kasvava hytymaljakas ei jätä metsässä kulkijaa välinpitämättömäksi – jos sen sattuu löytämään.

Vuodenajat
Keväistä punahehkua – punamaljakas

Rantarisukko, leppiä ja kosteutta – sieltä voit löytää punamaljakkaan. Punamaljakas ei ole vain kevätsieni, se aloittaa itiöemien tuottamisen jo myöhäissyksyllä.

Vuodenajat
Käpynahikkaat ovat keväisiä herkkupaloja

Keväällä ei liikoja ruokasieniä kasva – siksi kannattaa tyytyä hieman vähäpätöisempiinkin. Männyn- ja kuusenkäpynahikkaat ovat herkullisia, mutta niitä on vaikea löytää kerättävää määrää. Tässä kuitenkin kevätsienivinkki