Uusin numero

Suomen Luonto 4/2018

Isopunanirppu (Apion frumentarium) on nimestään huolimatta vain neljä milliä pitkä. Kärsäkäsmäisen kuvasi Sami Karjalainen.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
Uutiset

Kotimaisella luomupuurolla maailmanennätykseen

Ella Karttunen / Pro Luomu

 
Tällä viikolla Suomessa koetetaan päästä ennätysten kirjoihin, kun Pro Luomu ry järjestää luomupuuron maailmanennätyskilpailun.

Luomupuuron maailmanennätystempaus järjestetään keskiviikkona 6.9. Ennätykseen lasketaan mukaan kaikki kyseisenä päivänä syödyt luomupuurot. Tempaukseen voivat osallistua yhteisöt, yritykset ja yksityishenkilöt. Tähän mennessä mukaan on ilmoittautunut jo yli 230 tahoa ja luomupuuroannoksia on ilmoitettu ennätyspäivänä syötävän yli 400 000!

Ennätystempauksella Pro Luomu ry haluaa juhlistaa satavuotiasta Suomea. Ennätyksen teemaksi valikoitui luomupuuro sen kotimaisuuden ja helpon ja edullisen saatavuuden vuoksi.

Miten mahdollista ennätystä sitten juhlitaan? Kysyin asiaa Pro Luomu ry:n viestintäassistentti Aura Lamminpartaalta: ”Ennätystä juhlitaan varmasti luomupuurolla! Todellinen voitto tietenkin on, mikäli ruokapalvelut ja muut toimijat ottavat luomupuuron käyttöön myös jatkossa. Näin on käynyt jo esimerkiksi Kuusamossa, jossa innostuttiin niin paljon Luomupuuron ME -tempauksesta, että ruokapalvelu vaihtoi kaikki käyttämänsä puurohiutaleet luomuun”, Lamminparras kertoo.

Luomukauralla menee tällä hetkellä Suomessa hyvin. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan luomukaura-ala kasvaa tänä vuonna uuteen ennätykseen. Luomukaurapeltojen ala on kasvanut edellisestä vuodesta 13 % ja on nyt noin 32 500 hehtaaria. Viljelijöille kauran luomutuotantoon kannustaa kasvanut kysyntä ja hyvä kannattavuus.

Ennätyspäivään luomupuuroa syömään on ilmoittautunut muun muassa Rikosseuraamuslaitos, varuskunnat, ABC-liikennemyymälät, Sokos-hotellit sekä paljon kouluja ja päiväkoteja ympäri Suomea.

Kotoa käsin voi myös osallistua ennätykseen. Keitä itsellesi, perheellesi, ystävillesi tai työkavereillesi herkullista luomupuuroa keskiviikkona 6.9., ota annoksesta kuva ja lisää sen Facebookiin, Twitteriin tai Instagramiin tunnistella #luomupuuronME, ja olet mukana maailmanennätyksessä.

“Meillä on vahva luotto ennätyksen syntyyn, sillä tiedossa ei ole aiempia luomupuuron maailmanennätyksiä. Odotukset on tietysti korkealla, olisihan se hienoa jos puoli miljoona suomalaista söisi luomupuuroa ennätyspäivänä, luultavasti ainakin aika lähelle sitä päästään”, Pro Luomusta kerrotaan.

Keskiviikkona siis luomupuuro porisemaan hellalle ja maailmanennätystä tekemään!

Lue lisää www.luomupuuro.fi

Ella Karttunen / Pro Luomu
Vinkit
Suomen Luonnon päivä täyttää koko viikon ohjelmalla

Luonnon päivän lisäksi on tarjolla muun muassa sieniopastusta ja luomutilojen avoimet ovet. Lue vinkit!

Pallon puolustaja
Vuosi 2017, et ollut täysin huono!

Rehellisyyden nimissä tämä vuosi ei ole tuntunut olleen ihmiskunnan historian parhaimpia. Ihmeteltävää on riittänyt, ja monet vuoden uutisista ovat olleet suorastaan kuristavan ahdistavia.

Toimituksen blogi
Vihastuttavat vegaanit

Vegaaniuteen liittyy paljon myyttejä, mutta pitävätkö ne paikkansa?