Vinkit

Kuuntele: Helmipöllö

Kuva: Tomi Muukkonen

Helmipöllö viihtyy suurehkoilla havumetsäalueilla, joita kuusikkokorvet, suot ja pienehköt metsäpellot pirstovat. Laji suosii suurehkoja ja iäkkäitä kuusivaltaisia metsiä. Pesäpaikaksi se tarvitsee vanhan palokärjenkolon tai telkän- tai pöllönpöntön. Helmipöllöjä pesii Etelä-Suomesta Keski-Lappiin asti.

Helmipöllö on noin räkättirastaan kokoinen, isopäinen pöllö, jolla on ruskea, valkotäpläinen selkä ja valkoinen, ruskeatäpläinen vatsa. Suuret keltaiset silmät erottuvat hyvin valkoisista poskista.

Soidinääni nouseva ”pu pu pu pu-pu-pu-pupu” (5–9 tavua, toistuu 2 s välein). Kutsuääni maiskahtava ”tsuak”. Varoitusääni ”vueh” tai ”väh-väh”. Poikasten kerjuuääni hento ”tsi”.

Pöllöjen äänikuvaukset, tuntomerkit ja äänikuvaukset perustuvat Pertti Koskimiehen Suomen lintuopas -teokseen (WSOY).

Vinkit
Kuuntele: Viirupöllö

Viirupöllö suosii syrjäseutujen iäkkäitä kuusi- ja koivuvaltaisia havu- ja sekametsiä hakkuuaukeiden, metsäpeltojen ja rantojen tuntumassa. Viirupöllön soidinääni on kumeasti haukkuva, kuuntele ääninäyte!

Vinkit
Kuuntele: Tunturipöllö

Tunturipöllöt vaeltavat pitkin Jäämeren rannikkotundraa ja Fennoskandian tunturiylänköjä sen mukaan, mistä ne löytävät tarpeeksi sopuleita pesiäkseen. Tunturipöllön soidinääni on matala ”hoo” tai ”aoo”, joka toistuu 2–6 kertaa sekunnin tai parin välein. Kuuntele ääninäyte!

Vinkit
Kuuntele: Varpuspöllö

Varpuspöllö on Euroopan pienin pöllö, vain punatulkun kokoinen. Se on päältä valkopilkkuisen ruskea, alta tummajuovaisen valkoinen. Opi tunnistamaan varpuspöllön viheltävä ääni!