Jorma Laurila

Toimittaja
Jorma toimi Suomen Luonnon päätoimittajana vuosina 1989-2016. Harrastukset: kaikenlainen luonto lähellä ja kaukana, valokuvaus ja retkeily.
Julkaistu numerossa

Suomen Luonto 4/2018

Isopunanirppu (Apion frumentarium) on nimestään huolimatta vain neljä milliä pitkä. Kärsäkäsmäisen kuvasi Sami Karjalainen.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
Vinkit

Kuuntele: Kiurun kevään korkea veisu

Kiuru laulaa lentäessään. Kuvitus: Juha Ilkka

 
Maaliskuun lopulta alkaen kiurujen liverrys ilahduttaa taas luonnonystäviä. Taivaallinen meno jatkuu jopa kesäkuulle.

Leivon laulu on melko kuuluvaa, mutta laulumestarin saaminen näkökenttään ei ole aivan helppoa, sillä useimmiten se livertää hyvin korkealla.

Ensin kannattaa korvien avulla etsiä summittainen sektori, mistä laulu raikaa. Sitten vain katse taivaalle, kiikarilla tai ilman. Laulajan havaitsemista auttaa, että se laulaa pitkiä aikoja ja melko tarkkaan paikoillaan.

Kiurun bongaamisessa voi kyllä niska tulla kipeäksi.

Äänite: Jan-Erik Bruun

Uutiset
Kysely: Minkä linnun haluaisit nähdä?

Kevät on oivaa aikaa aloittaa lintuharrastus. Minkä linnun sinä haluaisit nähdä? Vastaa kyselyymme ja osallistu kirjapalkinnon arvontaan!

Muuttolintukalenteri: Härkälintu hämmästyttää mylvinnällään

Härkälintu on nimensä veroinen. Sen huudossa tosiaan on samaa sointia ja ytyä kuin kaupunkilaisille jo nykypäivänä vieraammassa härän mylvinnässä.

Vuodenajat
Muuttolintukalenteri: Koko Suomen punasiipi laulaa useilla murteilla

Punakylkirastas on Suomen yksi laajimmalle levinneistä linnuista. Sen yksinkertaista laulusäettä värittävät paikalliset murteet.