Vinkit

Kuuntele: Lapinpöllö

Kuva: Markus Varesvuo

Lapinpöllö pesii vakituisimmin Pohjois-Pohjanmaalta Lounais-Lappiin, Kainuusta Koillismaalle ja Keski-Suomen itäosista Pohjois-Karjalaan. Ainakin parhaina myyrävuosina laji pesii hyvin hajanaisesti myös Satakunnan, Itä-Hämeen ja Etelä-Karjalan kuusivaltaisissa havu- ja sekametsissä ja satunnaisesti muuallakin Metsä-Lappia myöten. Lapinpöllö suosii iäkkäitä, aukioiden, metsäpeltojen ja soiden pilkkomia, melko luonnontilaisia metsiä. Pesä on vanhassa haukanpesässä, joskus pökkelön päässä tai jopa vanhan muurahaiskeon päällä maassa.

Lapinpöllö on huuhkajan jälkeen suurin pöllömme, jopa 70 senttiä pitkä. Sen tuuhea höyhenpuku kuitenkin hämää, sillä painoa on vain kilosta puoleentoista, kun taas huuhkaja painaa yleensä 2–4 kiloa. Lapinpöllöllä on hyvin suuri pää, ja naamassa pienehköjä keltaisia silmiä ympäröivät tummat ohuet renkaat. Selkä on tummatäpläisen harmaa, vasta juovikkaan vaalea.

Lapinpöllön soidinääni on vaimeneva, hyvin kumea puuskutus ”huh-huh-huh…”, tavallisesti 8–12-tavuinen. Toinen äänityyppi on tasainen ”hump-hump…”. Ääni ei kuulu tiheässä metsässä kilometriäkään. Naaraan ääni on koriseva ”khruuh-khroah…”, poikasten piiskuttava ”ptiih-ptiih…”.

Ääni: Lauri Hallikainen
Pöllöjen äänikuvaukset, tuntomerkit ja äänikuvaukset perustuvat Pertti Koskimiehen Suomen lintuopas -teokseen (WSOY).

Vinkit
Kuuntele: Sarvipöllö

Sarvipöllö muistuttaa huuhkajaa, mutta on alle 40-senttinen. Se pesii peltojen tuntumassa Etelä- ja Keski-Suomessa, siellä täällä Kainuusta Perämeren perukkaan. Opi tunnistamaan sarvipöllön ääni!

Vuodenajat
Titityy, tity vai tyy – miten talitiainen laulaa?

Talitintit laulavat nyt kevättä! Tintin on oletettu siirtymeen titityy-säkeestä lyhyempään ja ehkä paremmin hälyn joukosta kuuluvaan tity-säkeeseen. Kerro meille, sanooko oman alueesi talitiainen titityy vai tity tai jotain muuta. Kuuntele ääninäyte!

Vinkit
Kuuntele: Suopöllö

Suopöllö on sarvipöllön ohella ainoa muuttava pöllömme. Suopöllön soidinääni hitaasti puuskuttava, 10–20-tavuinen ”pu pu pu…”, johon naaras vastaa usein rääkäisevällä ”khreäh”-äänellä. Kuuntele!