Vinkit

Kuuntele: Lehtopöllö

Kuva: Tomi Muukkonen

Lehtopöllö pesii eteläisimmässä Suomessa Satakuntaa, Hämettä ja Etelä-Karjalaa myöten. Se viihtyy viljelyseutujen lehti- ja sekametsissä sekä puistoissa ja puukujilla peltojen, rantojen, kylänlaiteiden ja pihapiirien tuntumassa. Lehtopöllö pesii isossa puunkolossa tai pöntössä.

Lehtopöllö on lyhytpyrstöinen, liki 40 senttiä pitkä pöllö. Se on yleisväriltään punertavanruskea tai rusehtavan harmaa, päältä täplikäs ja alta ja päästä juovainen.

Lehtopöllön soidinääni on sointuva, väräjävä ulina ”huuuuuo, huh u-u-u-u-u-u-uuuuuo” (3–4 s tauko välissä). Naaraan huuto on lyhyempi. Kutsuääni on kimakka ”ke-vit”, jolla naaras usein vastailee koiraan huhuiluun. Varoitusääni on haukkuva ”ueek-uek…” ja poikasten kerjuuäni sähähtävä ”ptsiäh”.


Pöllöjen äänikuvaukset, tuntomerkit ja äänikuvaukset perustuvat Pertti Koskimiehen Suomen lintuopas -teokseen (WSOY).

Ääni: Lauri Hallikainen

Vinkit
Kuuntele: Hiiripöllö

Hiiripöllö on Suomessa pohjoinen pöllölaji, jonka vakituisinta aluetta ovat Lappi, Peräpohjola, Pohjois-Pohjanmaa ja Kainuu. Hiiripöllö on haukkamaisen pitkäpyrstöinen, solakka pöllö. Hiiripöllön soidinääni on nopeaa pulinaa ”ululululu…”, joka voi välillä hieman nousta ja laskea. Opi tunnistamaan hiiripöllön ääni!

Vinkit
Kuuntele: Suopöllö

Suopöllö on sarvipöllön ohella ainoa muuttava pöllömme. Suopöllön soidinääni hitaasti puuskuttava, 10–20-tavuinen ”pu pu pu…”, johon naaras vastaa usein rääkäisevällä ”khreäh”-äänellä. Kuuntele!

Vinkit
Kuuntele: Tunturipöllö

Tunturipöllöt vaeltavat pitkin Jäämeren rannikkotundraa ja Fennoskandian tunturiylänköjä sen mukaan, mistä ne löytävät tarpeeksi sopuleita pesiäkseen. Tunturipöllön soidinääni on matala ”hoo” tai ”aoo”, joka toistuu 2–6 kertaa sekunnin tai parin välein. Kuuntele ääninäyte!