Vinkit

Kuuntele: Mustarastas on syväntumma huiluniekka

Kuva: Nimimerkki Seppo1 / Ikkunasuomenluontoon.fi

Täyteläinen, melodinen, sointuva, syväntumma. Näin mustarastaan laulua kuvaili linnunäänten tuntija Jussi Seppä lähes sata vuotta sitten. Silloin mustarastas oli Lounais-Suomen lehtojen vähälukuinen laulumestari, mutta nykyisin se pesii Lapin etelärajoille saakka.

Kymmeniä tuhansia mustarastaita jää talveksi Etelä-Suomen kaupunkeihin ja taajamiin ruokintapaikkojen turviin. Siellä haikeita huilusooloja kuulee jo helmikuun lauhoina, kevättä enteilevinä iltoina, mutta pellonreunojen, rantojen ja puronvarsien vehmaisiin metsiin mustarastaita saapuu Länsi-Euroopan talvialueilta vasta maaliskuun puolivälin jälkeen. Mustarastas on sopeutunut pesimään koko Euroopassa kaupunkien puistoissa ja pihoilla; maaseutuun verrattuna siellä on lämpimämpää sekä vähemmän loisia ja petoja. Suomessa kaupunkirastaat kuuluvat harvoihin kolmeen kertaan pesiviin lintuihimme.

Mustarastaan erottaa kottaraisesta pilkuttoman höyhenpuvun ja pitemmän pyrstön perusteella. Kottarainen kävelee vuoroaskelin, mutta mustarastas hyppii tasajalkaa terhakkaasti ja pyrstöään nykien. Pakoon rastas puikahtaa hätäisesti hihkaisten. Koiraalla on aluksi musta, toiselta ikävuodelta alkaen keltainen nokka. Naaras on tummanruskea.

Teksti: Pertti Koskimies

Mustarastaiden lauluinto on huhtikuussa taas huipussaan, kun ilmat ovat lämmenneet. Huiluttelu on voimakkainta aamu- ja iltahämärissä. Jos laulumestari viihtyy lähellä asuntoa, siihen herää helposti. Olen mielessäni välillä toivonut, että voisiko viereisen talon katolla taituroiva solisti hieman myöhentää konserttinsa alkua. Yleensä se aloitttaa klo 3:45.

Mustarastas on saanut myös hyvät arvostelut: Musiikkikriitikot Hannu-Ilari Lampila ja Wilhelm Kvist nostivat mustarastaan voitajaksi Suomen Luonnon linnunlaulukilpailussa (SL 4/2011). Lue juttu täällä >>

Mustarastas on myös sinnikkäimpiä laulajiamme. Se tekee kolme, ehkä jopa neljä poikuetta vuodessa, ja lauluinto nousee aina uuden pesintävaiheen alussa. Mustarastaan laulua voi kuulla jopa heinäkuun lopulla, kun muut linnunäänet ovat lähinnä varoitus- ja yhteysääniä sekä poikasten kerjuuääniä.

Teksti: Jorma Laurila

 

Mustarastas
Turdus merula
Koltrast
Blackbird
Musträstas

Ääni: Jan-Erik Bruun
Vinkit
Kuuntele: Naurulokin kirkuva ääni

Lokkikoulussa vuorossa naurulokki. Naurulokin tunnistaa kesäasussaan varmimmin tummanruskeasta päästä. Naurulokki pesii yleisenä koko maassa, Lapissa vähälukuisena.

Lintukaraoke: Peippo

Suomen Luonto julkaisee yhdeksänosaisen Lintukaraoke-sarjan netissä. Lintukaraoke on hauska tapa opetella linnun ääniä - se yhdistää translitterointeja, kuuntelua ja matkimista. Peippo lauletaan sitkeästi toistaen, terhakasti, soivasti ja raikuvasti. Kokeile!

Vuodenajat
Kuuntele: Sirittäjän laulu kiihtyy loppua kohden

Sirittäjä viettää talvensa trooppisessa Afrikassa. Suomeen sirittäjät palailevat touko-kesäkuussa, kun hyönteisiä riittää taas syötäväksi. Se suosii valoisia lehti- ja sekametsiä ja viihtyy erityisesti esimerkiksi koivua kasvavassa, rehevässä kuusimetsässä. Sirittäjä harvinaistuu pohjoiseen mentäessä, eikä kovin yleisesti pesi juuri Oulua korkeammalla. Kuuntele ääninäyte!