Johanna Mehtola

Toimittaja
Suomen Luonnon toimittaja kirjoittaa retkijuttuja upeasta Suomen luonnosta, mielenkiintoisista henkilöistä, ympäristöystävällisestä arjesta – ja antaa lisäksi virikkeitä moneen menoon.
Julkaistu numerossa

Suomen Luonto 5/2013

ilmestyy 14.6. Kesäjärven kuikkien kokoontumisen kuvasi Mauri Leivo. Kuikkien parissa ollaan sivuilla 16–23.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
Vinkit

Kuuntele: Naurulokin kirkuva ääni

Kuva: Tomi Muukkonen / Lintukuva

 
Naurulokin tunnistaa kesäasussaan varmimmin tummanruskeasta päästä. Naurulokki pesii yleisenä koko maassa, Lapissa vähälukuisena.

Naurulokit elävät yleensä yhdyskunnissa, suurimmissa niistä on jopa tuhansia pareja, mutta tavallisesti vain reilut sata paria. Koko maan pesimäkanta on 95 000–110 000 paria. Naurulokki on selvästi taantunut viime vuosikymmeninä ja suuret yhdyskunnat ovat harvinaistuneet. Sen vuoksi laji on luokiteltu silmälläpidettäväksi.

Naurulokki (Larus ridibundus)

Koko: Pituus 35–40 senttiä, siipien kärkiväli 85–100 senttiä, paino 200–340 grammaa.
Pesä: Vesikasvisaarekkeella, luodolla tai suolla, mieluiten veden ympäröimänä.
Pesiminen: Munii huhtikuun lopulta alkaen kolme munaa.
Levinneisyys: Koko maassa paitsi pohjoisimmassa Lapissa.
Talvehtiminen: Keski- ja Etelä-Euroopassa.
Ravinto: Kaikkiruokainen.
Ääni: Erilaisia kirkuvia ääniä, kutsuääni krriaah.
Tuntomerkit: Tummanruskea naama, tummanpunainen nokka ja jalat, siiven etureuna valkoinen, siipi alta vaaleahko.
Uhanalaisuus: silmälläpidettävä.

Linnun ääni: Jan-Erik Bruun
Vuodenajat
Kuuntele: Sirittäjän laulu kiihtyy loppua kohden

Sirittäjä viettää talvensa trooppisessa Afrikassa. Suomeen sirittäjät palailevat touko-kesäkuussa, kun hyönteisiä riittää taas syötäväksi. Se suosii valoisia lehti- ja sekametsiä ja viihtyy erityisesti esimerkiksi koivua kasvavassa, rehevässä kuusimetsässä. Sirittäjä harvinaistuu pohjoiseen mentäessä, eikä kovin yleisesti pesi juuri Oulua korkeammalla. Kuuntele ääninäyte!

Vinkit
Kuuntele: Mustarastas on syväntumma huiluniekka

Täyteläinen, melodinen, sointuva, syväntumma. Näin mustarastaan laulua kuvaili linnunäänten tuntija Jussi Seppä lähes sata vuotta sitten. Silloin mustarastas oli Lounais-Suomen lehtojen vähälukuinen laulumestari, mutta nykyisin se pesii Lapin etelärajoille saakka. Kuuntele ääninäyte!

Vinkit
Kuuntele: Tiltaltin laulu etenee ryhdikkäästi

Tiltaltti on saanut nimensä laulustaan, jossa lintu tiputtelee “tilt talt talt tilt tylt tilt talt…” Sarja etenee kirkkaan ryhdikkäästi, eikä laulua voi kovin helposti sekoittaa muihin Suomen lajeihin. Kuuntele ääninäyte!