Uusin numero

Suomen Luonto 4/2018

Isopunanirppu (Apion frumentarium) on nimestään huolimatta vain neljä milliä pitkä. Kärsäkäsmäisen kuvasi Sami Karjalainen.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
Vuodenajat

Kuuntele: Punatulkun laulu on hiljaista visertelyä

Kuva: Maarit Siitonen / Havaintokirja

Punatulkku elää suuren osan vuodesta melko huomaamatonta elämää kuusivaltaisissa sekametsissä. Kesällä sen paljastaa usein vain aamuvarhaisella oksistosta kuuluva “tjiy”-kutsuääni. Talvella tulkut liikkuvat enemmän ja saapuvat pihapiiriinkin ruuan toivossa.

Kutsuääntä kuulee talvella usein punatulkkuparven ruokaillessa vaikkapa pihapihlajissa. Punatulkun laulu on huonommin tunnettu. Näihin aikoihin korean punainen koiras laulaa jo innokkaasti hiljaista, kirskuvaa ja tapailevan oloista lauluaan, johon se sekoittaa myös kutsuäänen tapaisia “tjyi”-ääniä ja jopa torvimaisia törähdyksiä. Kuuntelijan pitää kuitenkin olla tarkkana, sillä punatulkun laulu ei kanna kovin kauas – ainakaan ihmiskorvin kuultuna.

Ääni: Jan-Erik Bruun
Linturetkellä
Linturetkellä: Miksi viherpeippo romahti?

Viherpeippo runsastui Suomessa voimakkaasti viime vuosisadan lopulla, mutta yllättäen kanta romahti kymmenisen vuotta sitten puoleen aiemmasta.

Vinkit
Kuusitiainen
Kuuntele: Kuusitiainen sirkuttaa kirkkaasti

Lintulaudan tai kuusiaidan lintusten sirkutuksen joukossa saattaa kuulua useinkin pienen kuusitiaisen sirkutus. Laulu muistuttaa hieman talitiaista, mutta on usein kirkkaampi.

Linturetkellä
Linturetkellä: Keltasirkku kauralyhteellä

"Ennen vanhaan" melkein jokaisella maalaispihalla oli talvella kauralyhde linnuille. Se oli tarjolla erityisesti keltasirkuille.