Vuodenajat

Kuuntele: Sirittäjän laulu kiihtyy loppua kohden

Kuva: Wikimedia Commons

Sirittäjä viettää talvensa trooppisessa Afrikassa. Suomeen sirittäjät palailevat touko-kesäkuussa, kun hyönteisiä riittää taas syötäväksi. Se suosii valoisia lehti- ja sekametsiä ja viihtyy erityisesti esimerkiksi koivua kasvavassa, rehevässä kuusimetsässä. Sirittäjä harvinaistuu pohjoiseen mentäessä, eikä kovin yleisesti pesi juuri Oulua korkeammalla.

Läpi 1900-luvun sirittäjän kanta kasvoi, mutta parin viime vuosikymmenen aikana kanta on taantunut voimakkaasti, ja se on luokiteltu vuoden 2010 Suomen lajien uhanalaisuusarviossa silmälläpidettäväksi (NT). Syyksi epäillään talvehtimisalueiden ja muuttomatkan ongelmia.

Pajulintuun ja tiltalttiin verrattuna sirittäjä erottuu kontrastikkailla kasvoillaan, kirkkaankeltaisella kurkullaan sekä siihen jyrkästi rajautuvalla puhtaanvalkoisella vatsallaan. Se on myös kolmikosta pitkäsiipisin.

Sirittäjää on kutsuttu kolikkolinnuksi, sillä sen laulu kiihtyy loppua kohden kuin pöydällä kierivä kolikko. “Tsip … tsip … tsip, tsip, tsip, tsi-tsi-tsi-tsitsitsitsivyyyrrrrrrrrr” Tämän lisäksi usein kuuluu surumielinen, nopeahko pehmeä viheltely tjyyh tjyyh tjyyh-tjyyh-tjyyh.

Sirittäjä on yksi Luonto-Liiton Kevätseurannan lajeista.

Teksti: Kevätseuranta
Vinkit
Kuuntele: Tiltaltin laulu etenee ryhdikkäästi

Tiltaltti on saanut nimensä laulustaan, jossa lintu tiputtelee “tilt talt talt tilt tylt tilt talt…” Sarja etenee kirkkaan ryhdikkäästi, eikä laulua voi kovin helposti sekoittaa muihin Suomen lajeihin. Kuuntele ääninäyte!

Uutiset
Kuuntele keväisiä linnun ääniä!

Nyt voi jo kuulla laulu-joutsenen trumpettia ja pian sammakon kurnutusta. Kevätseurannan teemana ovat tänä vuonna äänet, mutta muitakin havaintoja kerätään. Kuuntele keväisiä linnun ääniä!

Vuodenajat
Muuttolinnut saapuivat tuulen tuomina

Maaliskuu alkoi tänä vuonna erittäin lauhana, mikä on saanut myös muuttolinnut rikkomaan ennätyksiä: muun muassa töyhtöhyyppiä ja laulujoutsenia saapui maaliskuun alussa moninkertaisesti normaalivuosia enemmän. Mistä linnut tietävät, millainen sää Suomessa vallitsee? Ennustajia ne eivät sentään ole. Lintujoukot toi maahamme tuuli.