Vinkit

Kuuntele: Suopöllö

Kuva: Mika Honkalinna

Suopöllö on sarvipöllön ohella ainoa muuttava pöllömme. Molemmat lajit hakeutuvat kevätmuutolta palattuaan sellaiselle seudulle, jossa on mahdollisimman paljon ruokaa eli myyriä. Suopöllön pääaluetta ovat Pohjanmaan, Peräpohjolan ja Lapin pelto- ja suoalueet sekä muut kosteikot. Lisäksi suopöllöjä pesii hakkuuaukeillakin. Suopöllön pesä on maassa heinikon kätkössä.

Suopöllö muistuttaa sarvipöllöä ja on yleisväriltään kellanruskea. Selkäpuoli ja rinta ovat mustatäpläiset, vatsa viiruttoman valkoinen. Suopöllöllä on tuskin näkyvät, lyhyet korvatupsut. Silmät ovat keltaiset, sarvipöllön punertavat. Molemmilla on pitkähköt siivet.

Suopöllön soidinääni hitaasti puuskuttava, 10–20-tavuinen ”pu pu pu…”, johon naaras vastaa usein rääkäisevällä ”khreäh”-äänellä. Varoitusääni on räksyttävä ”kräk-kräk-kräk-kräk”, poikasten kerjuuääni sähähtävä ”pssääh”.


Pöllöjen äänikuvaukset, tuntomerkit ja äänikuvaukset perustuvat Pertti Koskimiehen Suomen lintuopas -teokseen (WSOY).

Vinkit
Kuuntele: Lehtopöllö

Lehtopöllö on lyhytpyrstöinen, liki 40 senttiä pitkä pöllö. Lehtopöllö pesii eteläisimmässä Suomessa Satakuntaa, Hämettä ja Etelä-Karjalaa myöten. Kuuntele lehtopöllön ääninäyte!

Vinkit
Kuuntele: Sarvipöllö

Sarvipöllö muistuttaa huuhkajaa, mutta on alle 40-senttinen. Se pesii peltojen tuntumassa Etelä- ja Keski-Suomessa, siellä täällä Kainuusta Perämeren perukkaan. Opi tunnistamaan sarvipöllön ääni!

Vinkit
Kuuntele: Hiiripöllö

Hiiripöllö on Suomessa pohjoinen pöllölaji, jonka vakituisinta aluetta ovat Lappi, Peräpohjola, Pohjois-Pohjanmaa ja Kainuu. Hiiripöllö on haukkamaisen pitkäpyrstöinen, solakka pöllö. Hiiripöllön soidinääni on nopeaa pulinaa ”ululululu…”, joka voi välillä hieman nousta ja laskea. Opi tunnistamaan hiiripöllön ääni!