Alice Karlsson

Toimittaja
Kirjoitan, toimitan ja hoidan Kysy luonnosta -kirjeenvaihtoa. Sydäntä lähellä ovat kasvien ja eläinten vuorovaikutus sekä eläinten käyttäytyminen. Uskoisin olevani myös luonnon sitkeä puolustaja ja tulistun luonnon turmelemisesta.
Uusin numero

Suomen Luonto 5/2018

on upea suuri kesänumero! Kannen nuoren mäyrän kuvasi Nina Mönkkönen.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
Uutiset

Kyiden puremissa on eroja

Kuva: Marek Szczepanek / CC-BY-SA-3.0

 
Jouduin pieneen väittelyyn. Wikipediansa lukenut henkilö X väitti, että nuoren kyyn purema on vaarallisempi kuin aikuisen, sillä nuori ei osaa vielä säännöstellä myrkyn määrää.
Minä urputin, että puppua. En ole koskaan kuullut moista.
Ajattelin, että tämä on uskomus eikä tieto, ja siirtyy faktana eteenpäin hamaan tappiin.

Kysyin asiasta herpetologi Joonas Gustafssonilta. Hän tuntee kyyt ja muut matelijat ehkä parhaiten tässä maassa.

“Aikuinen kyy tosiaan osaa säännöstellä puremaan menevän myrkyn määrä ja voi purra myös niin, ettei myrkkyä erity”, Gustafsson sanoo. “Nuori ei vielä tätä hallitse, vaan tuuttaa aina myrkkyrauhasensa tyhjiksi.”

Jopas jotakin. Henkilö X on nyt polleana.

Mutta asia ei olekaan ihan niin.

“Totta toinen puoli”, Gustafsson sanailee.
“Jos miettii ihan nuorta, noin lyijykynän kokoista kyytä, ovat sen myrkkyrauhasetkin tosi pienet. Niinpä voi olla, että ison kyyn vain vähän myrkkyä sisältävä purema sisältää millilitroissa mitattuna suuremman määrän myrkkyä kuin poikasen täysi satsi. Näin ollen vanhan uskomuksen perusta on periaatteessa oikein, mutta johtopäätös hätiköity.”

Kyyt syntyvät loppukesällä ja ovat silloin tuollaisia lyijykynänpätkiä. Seuraavina kahtena kesänä ne kasvavat ja ovat sukukypsiä vasta kolmantena kesänä, jolloin ovat venähtäneet puolimetrisiksi.

“Suomessa kyy puree vuosittain noin sataa ihmistä, mutta puremaan ei tiettävästi ole kuollut ketään yli kahteenkymmeneen vuoteen”, Gustafsson sanoo.

“Myrkyn, hemotoksiinin, vaikutusta ei kuitenkaan kannata jäädä odottelemaan, vaan kipittää saman tien lääkäriin.”

Kysy luonnosta
Onko toimivia käärmekarkotteita olemassa?

Onko mitään tieteellisesti toimivaksi todistettua keinoa karkottaa kyyt pois aivan pihapiiristä? Yhdysvalloissa myydään erilaisia ”snake repellent” -kemikaaleja. Toimivatko ne?

Uutiset
Nuori kyy ei ole myrkyllisempi kuin aikuinen

Väite siitä, ettei nuori kyy pystyisi säätelemään myrkyn määrää ei nykytutkimuksen valossa pidä paikkaansa.

Uutiset
Ensimmäiset kyyt ovat heränneet

Lämpö herättelee hiljalleen luontoa uuteen kevääseen.