Sotilaskäytöstä vapautuvat Helsingin Vallisaari ja viereinen Kuninkaansaari avataan yleisölle 14. toukokuuta 2016. Suurin osa saarista jää luonnonsuojelualueeksi, mutta etenkin Vallisaareen on tulossa monenlaista toimintaa: lauttaliikenne alkaa, vierasvenelaituri rakennetaan, kahviloita sekä ravintoloita avataan ja vanha kyläyhteisö elvytetään.

”Vallisaareen ei ole tulossa pysyvää asutusta, erikoissuunnittelija ja Vallisaaren projektipäällikkö Minttu Perttula Metsähallituksesta selvittää. ”Mutta vanhaan kylään puhalletaan henkeä. Saarellahan on asunut vuosikymmeniä satoja ihmisiä, joten saaren luonto- ja kulttuuriarvot kestävät käyttöä ja jopa hyötyvät siitä.”

Perttulan mukaan kylään halutaan palveluja, joita näin lähellä kaupunkia sijaitsevan luonnonsuojelualueen kävijät odottavat.

Majoitustilojen ja ravintoloiden ohella se tarkoittaa muun muassa työskentelytiloja etätyöntekijöille.”Vaikka Vallisaareen ei suunnitella vakituista asutusta, saarella työskentelevät yrittäjät voisivat majoittua siellä esimerkiksi kesäisin”, Perttula sanoo. ”Saari tarvitsee silmälläpitoa ja ihmisen läsnäolo edistää saaren arvojen säilymistä.”

Ensimmäisiä palveluja saarella käynnistävät Lonnasta tutut yrittäjät. Työvoimaa tarvitaan jatkossa muun muassa ketojen ja linnakkeiden hoidossa, rakennusten kunnostamisessa tai vaikkapa saunan lämmittämisessä ja lammaspaimenena.

Luonnonläheisiä työpaikkoja luvassa.

Kuva: WSP Finland oy

Lisätietoja: Minttu Perttula, Metsähallitus. Puh. 0407683644.

kuninkaansaarivallisaari

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.