Miten keväällä maassa olevat perunat ovat ihan terveen oloisia, vaikka ne kellarissa ovat niin kylmänarkoja?

Perunan mukulat eivät siedä jäätymistä. Jo hiukan nollan yläpuolella peruna makeutuu, kun se muuttaa tärkkelystä sokeriksi, jolla se alentaa jäätymispistettä. Sokereista huolimatta kaksi-kolme astetta pakkasta on jo perunalle liikaa. Tavallisesti perunat siis kuolevat maassa talven aikana – senhän näkee siitäkin, ettei edellisvuotisessa perunapellossa juuri perunaa kasva.

Mutta paikoin maaperä ei jäädy joka talvi, ja silloin perunat voivat selvitä elossa seuraavaan kesään. Jos pysyvä lumi sataa sulaan maahan, se suojaa maata pakkasilta. Näin tapahtuu aika usein maan itäisimmissä kolkissa. Kuivassa, ilmavassa maassa vähän syvemmällä pinnasta olevat perunat voivat silloin selvitä talven yli.

Toisaalta peruna selviytyy talven yli joskus myös lounaisimmassa Suomessa, jossa meren läheisyys heikentää pakkasia ja vähentää maan routautumista. Tvärminnessä kuivassa hiekkamaassa muutama perunamukula selvisi jopa ankarasta pakkastalvesta 1986-87, vaikka lumipeite ei ollut erityisen paksu. Myös komposteissa ja talojen seinustoilla perunat voivat selvitä talven yli.

Andeilla kasvaa useita perunan lähisukulaisia, jotka kestävät pakkasta. Nyt näitä kylmänsieto-ominaisuuksia yritetään siirtää viljeltyyn perunaan. Suomen oloissa jo lehvästön hallansiedolla olisi suuri merkitys, sillä halla tuhoaa usein varsiston kesken kasvukauden. Mukuloiden parantunut kylmänsieto helpottaisi lähinnä varastointia ja kuljetusta.

peruna

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.