Seppo Vuokko

Kasviasiantuntija
Seppo Vuokko vastaa kasviaiheisiin Kysy luonnosta -kysymyksiin. Vuokko on vastannut lukijoiden kysymyksiin vuodesta 1985 saakka.
Uusin numero

Suomen Luonto 5/2018

on upea suuri kesänumero! Kannen nuoren mäyrän kuvasi Nina Mönkkönen.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
Kysy luonnosta

Kyynelehtivä kääpä

Kuva: Kalansilmä/ikkunasuomenluontoon.fi

 
Metsäretkellä näin puun tyvellä kimaltelevia helmiä. Mikä on tämä kaunis metsän koru ja miksi se on tämän näköinen?

Pisaroiva ilmestys on hyvää vauhtia kasvava kantokäävän itiöemä. Täysikokoinen kääpä on kauniisti monivärinen: vanhinta, tummanharmaata tai mustaa keskustaa kiertävät kehinä puna- ja kellanruskeat vyöt ja nuorin, vielä kasvava reunaosa on vaaleankellertävä. Pillikerros on kellertävä tai lähes valkoinen.

Kantokäävän itiöemän nuorissa osissa näkee usein kirkkaita pisaroita. Käävän pääosa on runkoa lahottava rihmasto, joka kuljettaa ravinteita kasvavaan itiöemään. Kun kasvu on rivakkaa, sieni pumppaa ravinteiden kuljetuksessa tarvitun, mutta kasvussa tarpeettoman veden pinnalleen pisaroiksi. Jos kasvu on hidasta tai ilma hyvin kuiva, neste haihtuu sitä mukaa kuin sitä tuleekin, eikä pisaroita muodostu.

Kantokääpä on Suomessa yleisin kookkaita, monivuotisia itiöemiä muodostava kääpä. Useimmat käävät ovat varsin tarkkoja isäntäpuustaan, mutta kantokääpä kasvaa niin havu- kuin lehtipuissakin. Tavallisimmat isäntäpuut ovat kuusi, mänty ja harmaaleppä, mutta sen voi löytää monista muistakin puista. Se iskeytyy eläviin puihin, jotka kuolevat ruskean lahon edetessä koko runkoon. Itiöemät jatkavat kasvuaan vielä puun kuoltuakin. Nimensä mukaisesti kantokääpä on yleinen myös kannoissa.

Julkaistu Suomen Luonnossa 11/2007
Kysy luonnosta
Neulaspallo

Löysimme pienen järven rannasta vesirajasta halkaisijaltaan kymmensenttisen pallon, joka koostui miltei pelkästään kuivista männyn neulasista. Mitään liima-ainetta ei näkynyt. Voisiko joku eläin saada aikaan tällaisen pallon?

Kysy luonnosta
Närhi tammenkylväjänä

Närhi käy keräämässä pihatammista terhoja ja kuljettaa niitä metsiin poskipussit pullollaan. Metsissä on tammen taimia tuhansittain, mutta kun olen itse yrittänyt kylvää, eivät terhot ole itäneet. Pitääkö terhojen kulkea närhen suolen läpi, jotta ne itäisivät? Miten närhi löytää terhokätkönsä?

Kysy luonnosta
Valkoiset vatut

Sääksmäen Ritvalassa on laajahko hakkuuaukko, jolta olen jo parina kesänä käynyt poimimassa vattuja. Tavallisten vattujen ohella siellä on kasvusto, jossa marjat ovat valkoisia, ilman häivähdystäkään punaisesta. Kuinka harvinaisia tällaiset ovat?