Seppo Vuokko

Kasviasiantuntija
Seppo Vuokko vastaa kasviaiheisiin Kysy luonnosta -kysymyksiin. Vuokko on vastannut lukijoiden kysymyksiin vuodesta 1985 saakka.
Uusin numero

Suomen Luonto 8/2017

Karpalosuolla käynti kannattaa aina, mekin käymme marjassa lehden sivuilla 30–33. Kannen karpalot kuvasi Pentti Sormunen / Vastavalo.
MAINOS
Kysy luonnosta

Kyynelehtivä kääpä

Kuva: Kalansilmä/ikkunasuomenluontoon.fi

 
Metsäretkellä näin puun tyvellä kimaltelevia helmiä. Mikä on tämä kaunis metsän koru ja miksi se on tämän näköinen?

Pisaroiva ilmestys on hyvää vauhtia kasvava kantokäävän itiöemä. Täysikokoinen kääpä on kauniisti monivärinen: vanhinta, tummanharmaata tai mustaa keskustaa kiertävät kehinä puna- ja kellanruskeat vyöt ja nuorin, vielä kasvava reunaosa on vaaleankellertävä. Pillikerros on kellertävä tai lähes valkoinen.

Kantokäävän itiöemän nuorissa osissa näkee usein kirkkaita pisaroita. Käävän pääosa on runkoa lahottava rihmasto, joka kuljettaa ravinteita kasvavaan itiöemään. Kun kasvu on rivakkaa, sieni pumppaa ravinteiden kuljetuksessa tarvitun, mutta kasvussa tarpeettoman veden pinnalleen pisaroiksi. Jos kasvu on hidasta tai ilma hyvin kuiva, neste haihtuu sitä mukaa kuin sitä tuleekin, eikä pisaroita muodostu.

Kantokääpä on Suomessa yleisin kookkaita, monivuotisia itiöemiä muodostava kääpä. Useimmat käävät ovat varsin tarkkoja isäntäpuustaan, mutta kantokääpä kasvaa niin havu- kuin lehtipuissakin. Tavallisimmat isäntäpuut ovat kuusi, mänty ja harmaaleppä, mutta sen voi löytää monista muistakin puista. Se iskeytyy eläviin puihin, jotka kuolevat ruskean lahon edetessä koko runkoon. Itiöemät jatkavat kasvuaan vielä puun kuoltuakin. Nimensä mukaisesti kantokääpä on yleinen myös kannoissa.

Julkaistu Suomen Luonnossa 11/2007
Kysy luonnosta
Neulaspallo

Löysimme pienen järven rannasta vesirajasta halkaisijaltaan kymmensenttisen pallon, joka koostui miltei pelkästään kuivista männyn neulasista. Mitään liima-ainetta ei näkynyt. Voisiko joku eläin saada aikaan tällaisen pallon?

Kysy luonnosta
Valkoiset vatut

Sääksmäen Ritvalassa on laajahko hakkuuaukko, jolta olen jo parina kesänä käynyt poimimassa vattuja. Tavallisten vattujen ohella siellä on kasvusto, jossa marjat ovat valkoisia, ilman häivähdystäkään punaisesta. Kuinka harvinaisia tällaiset ovat?

Kysy luonnosta
Kastemadot hoitavat nurmikkoa

Omakotitalomme sammaloituneelle nurmikolle on viime vuosina enenevästi alkanut ilmaantua tiukasti pakkautuneita neulas- ja lehtikimppuja. Ovatko ne kenties kastematojen työtä ja mahdollisesti käytävien ilmastointia varten?