Pöllöretkelle kannattaa lähteä vähän ennen auringonlaskua, sillä varpuspöllö ja huuhkaja huutelevat aktiivisimmin ilta- ja aamuhämärässä. Lauha, tyyni ja poutainen sää sopii kuunteluun parhaiten. Tuuli ja sade heikentävät pöllöjen ääntelyaktiivisuutta, eivätkä äänetkään kanna silloin yhtä kauas.

Vilkkainta soidinaikaa kestää helmikuun puolivälistä huhtikuun alkupuolelle, mutta lauhoina talvina soidin voi alkaa jo joulu-tammikuussa. Parittomia koiraita huutelee alkukesään saakka. Lisäksi pöllöt huutelevat yleisesti syys-lokakuussa.

Useimmat pöllöt huutavat aktiivisemmin ilta- kuin aamuyöstä. Lehtopöllö on pöllöistämme ehdottomin yölintu, joka alkaa aktiivisemmin äännellä ja lähtee liikkeelle vasta pimeän tultua.

Lapinpöllö

Opi tunnistamaan pöllöjen äänet

Koska pääosa pöllöistämme elää metsissä, parhaat mahdollisuudet useamman pöllölajin kuulemiseen on metsä- ja suovaltaisilla seuduilla kauempana kaupungeista ja isoista taajamista. Harvaan asutuilla seuduilla ja etäämpänä valtateistä liikennekään ei häiritse kuuntelua niin pahasti kuin asutuksen tuntumassa. Pellonreunoilla ja asutusalueilla kuulee todennäköisimmin lehto- ja sarvipöllöjä.

Korvat herkistyvät parhaiten pöllöjen äänille, jos liikkuu kävellen tai pyörällä. Autolla pystyy kuitenkin kiertämään pitemmän lenkin. Mutta autoretkelle on vaatetta pantava päälle ylen määrin, koska autossa istumisen ja ulkona seisoskelun vuorottelu panee ihmisen palelemaan jos mikä. Pysähdyksillä kannattaa vähän reippailla ja juoda jotain lämmintä.

Kuuntelussa kannattaa pysähdellä muutaman kilometrin välein etenkin pikku aukioiden kohdalle muuta liikennettä estämättä ja odotella ainakin kymmenkunta minuuttia, jotta laiskempikin pöllö ehtisi äännähtää, ja korvat herkistyisivät. Kuulo paranee, kun panee kämmenensä suppuun korvalehtien taakse.

Äänien soittamista nauhurilla houkutustarkoituksissa pitää välttää, koska se voi ärsyttää pöllön ääntelemään pitkäksikin aikaa ja tuhlaamaan energiaa turhan päiten. Varsinkin huuhkajan ja viirupöllön äänet voivat jopa karkottaa pienempiä pöllölajeja, jotka kuuluvat isompien sukulaistensa saaliskohteisiin.

pöllöretkiRetkivinkki

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.