Uusin numero

Suomen Luonto 4/2018

Isopunanirppu (Apion frumentarium) on nimestään huolimatta vain neljä milliä pitkä. Kärsäkäsmäisen kuvasi Sami Karjalainen.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
Vuodenajat

Lampaankääpä vai typäskääpä?

Typäskäävän väri on nahanruskea ja sieni maistuu kitkerältä. Kuva: Lasse Kosonen

 
Satoisan lampaankäävän poimiminen palkitsee. Sitä ei voi sekoittaa muuhun kuin typäskääpään, joka on aivan syömäkelpoinen mutta kitkerä. Lähinnä kulinaristisen katastrofin välttämiseksi lajit kannattaa erottaa toisistaan.
Molemmat ovat rykelminä kasvavia, maan myötäisiä lajeja, mutta lampaankäävän rykelmät ovat paljon laajempia. Muutaman typäskäävän luota voi joutua kävelemään kilometrin seuraavien luokse, kun yhdestä hyvästä paikasta saattaa haalia kassillisen lampaankääpää. Helpoimmin huomattava ero on värissä: Lampaankääpä on päältä harmaanruskea, kun typäskääpä on lähempänä oranssin- tai nahanruskeaa.

Alta molemmat sienet ovat kermanvalkoisia. Jos lakin alapintaa raaputtaa, lampaankääpä muuttuu kuitenkin sitruunankeltaiseksi ja typäskääpä ruskeaksi, jos miksikään. Paistinpannulla väriero on helpoin huomata.
Epäselvissä tapauksissa sientä kannattaa nuuhkaista: typäskäävän haju on voimakkaan aromaattinen, kun lampaankääpä ei tuoksu oikein miltään.

Lampaankääpä pysyy pitkään poimintakunnossa, ja sitä löytää runsaana vielä loppusyksystäkin. Silloin myös toukat ja etanat ovat usein löytäneet sienen, mutta sehän ei haittaa. Öttiäiset ovat vieneet osansa, vie sinä loput! Lampaankääpä sopii hyvin kuivattavaksi tai keitettynä pakastettavaksi. Siitä syntyvät sekä mainiot muhennokset että oivallinen sienilasagne.

Hyvä ruokasieni lampaankääpä on päältä harmaanruskea. Kuva: Jarkko Mäkineva
Hyvä ruokasieni lampaankääpä on päältä harmaanruskea. Kuva: Jarkko Mäkineva

 

Vuodenajat
Suppilovahvero vai rustonupikka?

Usein täpötäyttä vahverokoria peratessa huomaa kuitenkin myös omituisia pikkusieniä, jotka joustavat sormien välissä kuin nallekarkit. Ne ovat rustonupikoita – eivät juuri myrkyllisiä mutta eivät toisaalta kelpaa ruokasieniksikään. Erota toisiaan muistuttavat sienet.

Vuodenajat
Koivunkantosieni vai myrkkynääpikkä?

Koivunkantosienen lakit ovat maukkaat, ja se on vieläpä hyvin satoisa ruokasieni, joka venyttää sienikautta mukavasti alkupäästä. Harmillista on sienen yhdennäköisyys myrkkynääpikän kanssa.

Vinkit
Mustavahakas vai isojuurekas?

Erota toisiaan muistuttavat sienet.