Kuinka narsissit ja krookukset voivat kasvaa jäisessä maassa?

Keväällä versot tunkeutuvat lumenkin läpi. Useimmat kasvimme aloittavat kasvunsa vasta, kun säät ovat kunnolla lämmenneet. Niiden kasvukauden mittaamiseen sopii hyvin tehoisa lämpösumma, jota kasvattavat ne vuorokaudet, joiden keskilämpötila on yli viisi plusastetta. Kevätkasvit ovat sopeutuneet kasvamaan jo alle viiden asteen lämpötiloissa. Kun lumipeite on ohentunut pariinkymmeneen senttiin, sen läpi tunkeutuu jo viisi-kymmenen prosenttia lumenpäällisestä valosta.

Säteily lämmittää tummaa maanpintaa ja kasveja. Lumi sulaa altapäin, ja lumen alle syntyy onteloita ja luolia, joissa on lämmintä jopa useita asteita. Siellä kasvit voivat aloittaa kasvunsa, sillä lumen läpi tuleva valonkajo riittää jo yhteyttämiseen. Suurin osa kevätkasvien varhaiskasvusta perustuu kuitenkin edellisenä kesänä kerättyyn vararavintoon. Meillä kunnolliset lumiluolat ovat harvinaisia, sillä yleensä kevät tulee matalapaineitten myötä ja lämpimät sateet sulattavat lumen pinnalta päin.

Toisin on seuduilla, joissa aurinko sulattaa lumen kuten vuoristoissa ja mannerten kuivissa sisäosissa. Hangen päällä pyyhkii hyinen viima, joka pitää pinnan kovana, vaikka auringonsäteily sulattaa lunta alta päin. Näin syntyy laajoja jäisiä kasvihuoneita, jotka voivat säilyä jopa viikkoja. Tällaisista oloista ovat kotoisin monet puutarhojemme kevätkukat. Kotoisista kasveista useimmin lumen läpi tunkee soiden tupasvilla.

 

kevätkrookusnarsissi

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.