Uusin numero

Suomen Luonto 5/2018

on upea suuri kesänumero! Kannen nuoren mäyrän kuvasi Nina Mönkkönen.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
Uutiset

Lapinpöllöjä runsaasti eteläisessä Suomessa – muuttaa myyrien perässä

Kuva: Raija Kokkola / Havaintokirja

Yleensä pohjoisessa viihtyviä lapinpöllöjä on tavattu joulu-tammikuussa poikkeuksellisen etelässä. Havaintoja on tullut muun muassa Helsingin Viikistä sekä Lahdesta, Kouvolasta ja Pälkäneeltä.

Birdlifen tiedottaja Jan Södersved kertoo, että lapinpöllöjä on havaittu tänä talvena tavanomaista enemmän.

Lapinpöllöhavainnot joulukuussa 2017.

Myös pääkaupunkiseudulle harhautuu lapinpöllöjä silloin tällöin pöllöjen vaellusten yhteydessä.

– Esimerkiksi talvella 1983–1984 todettiin hyvin laajamittainen lapinpöllöjen vaellus, jolloin niitä havaittiin pääkaupunkiseudullakin kymmeniä, Södersved muistaa.

Lapinpöllö elää taigavyöhykkeen havumetsissä ja käyttää ravinnokseen ainoastaan myyriä. Myyräkantojen vaihtelun vuoksi se joutuu muuttamaan pesimäseudulta toiselle.

– Pöllöjen vaellus on yleensä merkki ravintokadosta lähtöalueella. Siihen viittaa tällä kertaa sekin, että myös hiiripöllöjä on saapunut runsaasti eteläiseen Suomeen. Myyräkanta ei ehdi nousta vielä ensi kesään, joten kesä lienee huono pöllöille ainakin niillä alueilla, joilta pöllöt ovat saapuneet.

Myös paksu ja kova jäinen lumipeite vaikeuttaa pöllöjen ravinnonhakua ja saa ne liikekannalle.

Mistä etelään saapuneet pöllöt ovat tulleet?

– Emme tiedä varmaksi, mutta todennäköisesti ne ovat saapuneet idästä maamme rajojen ulkopuolelta. Ne voivat vaeltaa eri suuntiin pitkiäkin matkoja, Södersved sanoo.

Suurikokoinen lapinpöllö on toiseksi suurin pöllömme. Normaalisti se pesii Itä- ja Pohjois-Suomessa ja valitsee elinpaikakseen usein vanhat kuusi- ja sekametsät. Lapinpöllö pesii huhti-heinäkuussa ja munii vanhaan haukanpesään tai keloon kolmesta kuuteen munaa, joita naaras hautoo kuukauden päivät.
Lapinpöllö voi saalistaa myyräateriaa myös päivisin, ja talvella se pystyy pitkillä jaloillaan nappaamaan myyrän kinoksesta jopa kymmenien senttien syvyydestä.

Lapinpöllön soidinääntä voi kuulla keväällä, mutta ääni kantaa vain puolisen kilometriä.
Kuuntele ääninäyte täällä:

Ääni: Lauri Hallikainen

100 päivää luonnossa
100 päivää luonnossa: Salaperäinen lapinpöllö

Jotenkin kaikki kohtaamiset lapinpöllön kanssa ovat kovin mieleenpainuvia, tunnelmallisia. Pöllön äänetön lento, tuijottavien silmien päättäväisyys, iso pyöreä pää ja koristeelliset naamakuviot luonnehtivat mitä aidointa metsien lintua – aika harvalukuista.

Uutiset
Odotettavissa hiiripöllöjä

Etelä-Suomessa kannattaa nyt pitää silmänsä auki hiiripöllöjen varalta. Nämä tuikeailmeiset kaverit ovat tänä syksynä liikkeellä poikkeuksellisen aikaisin.

Kysy luonnosta
Myyriä liiterissä. Saanko myyräkuumeen?

Pyydystimme liiteristämme Kiskosta pikkunisäkkäitä. Mikä kuvassa olevista on myyrä ja mikä hiiri? Itse veikkaisin, että ylin on metsämyyrä. Miten suuri mahdollisuus on sairastua myyräkuumeeseen? Entä tartuttaako myös metsähiiri tautia?