Vanha kaivoskuilu Stansvikin luonnonsuojelualueella Helsingissä on täyttynyt vedellä ja jään ihailemaan yläpuolella kasvavien puiden kuvajaisia veden pinnalla. Sitten veden alla välkähtää ja huomaan pikkuista kilpikonnaa muistuttavan otuksen potkivan veden alla vauhtia suurilla takajaloillaan.

On pakko heittäytyä maahan makaamaan ja jäädä ihailemaan otuksen taidokkaita uintikiemuroita. Kohta huomaan toisen, kolmannen ja neljännen sukeltelijan. Niiden liikehdinnästä tulee mieleen kilpikonnan uinti snorklausreissulla koralliriutalla Punaisellamerellä. Mutta sitten yksi pikku-uimari kiipeää vetämään happea kivelle, ja lumous on poissa. Sehän on vain kovakuoriainen!

Mutta tämä kuoriainen ei ole kuka tahansa kovis. Se on sukeltajien heimoon kuuluva peto, joka pistelee poskeensa jopa pikkukaloja. Sen heimo on suuri: sukeltajiin kuuluu Suomessa yli 130 lajia. Pienimmät ovat millin mittaisia, suurimmat nelisenttisiä. Kaikkein suurin, suursukeltajien sukuun kuuluva jättisukeltaja, on rauhoitettu.

Näkemäni perusteella en yhtään ihmettele, että yksi sukeltajalaji on nimettykin taitosukeltajiksi. Kannattaa kastella lätäköitä pintaa syvemmältä: sukellusnäytöksiä on nähtävissä pikkulätäköistä järviin kautta maan!

kovakuoriaisetsukeltajat

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.