Uusin numero

Suomen Luonto 4/2018

Isopunanirppu (Apion frumentarium) on nimestään huolimatta vain neljä milliä pitkä. Kärsäkäsmäisen kuvasi Sami Karjalainen.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
Vinkit

Lauantaina rakastutaan kesäyöhön ― Lue tärpit Luonnon päivään

Suomen kauniista kesäyöstä nautitaan lauantaina yhdessä. Kuva: Siilinjärvi. Janne/CC BY-SA 2.0.

 
Tämän vuoden kolmatta Luonnon päivää juhlitaan Rakastu kesäyöhön -teemalla lauantaina 17.6. Satoja erilaisia tapahtumia on tarjolla ympäri maan. Samalla vietetään Luonnonkukkien päivää ja Suomen 40. kansallispuiston Hossan avajaisia. Kokosimme kymmenen vinkkiä viipyilevästä kesäyöstä nauttimiseen. Kaikki tapahtumat löydät osoitteesta luonnonpaivat.fi.

1. Sointukylpyjä ja suppailua Aulangolla

Hämeenlinnassa Aulangon kesäyössä pääsee rentoutumaan sointukylvyssä ja reippaampaa menoa on tarjolla myöhäisillan suppailuretkellä Aulangonjärvellä. Myös Aulangon näkötorni on auki läpi yön, mikä tarjoaa loistavan mahdollisuuden nauttia auringonlaskusta ja -noususta. Lue lisää!

2. Perhosbaari ja yölaulajia Aurajoella

Halistenkosken ja Koroistenniemen ympäristössä Turussa on monipuolista tarjontaa lepakkoretkistä niittotalkoisiin ja perhosbaarista yölaulajaretkeen. Joen rantaan pystytetään myös telttoja ja laavu, joita voi kokeilla. Melontaretkeä lukuun ottamatta ohjelma on ilmainen ja avoin kaikille. Lue lisää!

3. Vaella, melo, kiipeile tai pyöräile yössä

Myös yöaikaan on tarjolla erilaisia aktiviteetteja. Luontohelmikohde Viiankiaavalla järjestetään jo viidettä kertaa yövaellus. Ilmajoella on puolestaan mahdollisuus kokeilla ulkokiipeilyä ja yöpyä Santavuorella omilla varusteilla. Lue lisää!

Kesäyöstä voi nauttia myös monien harrastusten parissa. Kuva Pekka Vainio/CC BY 2.0.

4. Auringonnousu merellä

Helsingin Pihlajasaaressa herätään teltoissa aamuvarhain ja lähdetään merelle katsomaan auringonnousua. Samalla on hyvä mahdollisuus tarkastella vesilintujen aamutoimia. Lue lisää!

5. Villiyrttien voimaa

Päivän aikana järjestetään useampia villiyrttiretkiä. Tervolassa pidettävässä työpajassa tutustutaan kotikosmetiikassa käytettäviin villiyrtteihin ja valmistetaan kasvonaamio, jalkakylpysuolaa ja saunahunajaa. Tarjolla on myös pientä evästä villiyrteillä höystettynä. Lue lisää!

6. Laulua ja metsäjoogaa Suomineidon sydämessä

Pyhä-Luostolla voi osallistua opastetulle retkelle kansallispuistoon. Kansallispuiston tapahtumapihalla ohjelmassa on metsäjoogaa, luentoja ja nuotiohetkiä. Ilta huipentuu laulu- ja runoesityksiin Aittakurussa, jossa juhlistetaan 111-vuotiasta naisten äänioikeutta. Lue lisää!

7. Kanna kortesi kekoon Vihtijoella

Vihtijoen jokitalkoissa Vihdissä voit juhlistaa luontoa laittamalla itsesi likoon. Jokitalkoissa tehdään kaloille kutupaikkoja ja poikasille suojapaikkoja. Virtavesien hoitoyhdistyksen vuoden ensimmäisiin talkoisiin ovat tervetulleita kaikki kiinnostuneet. Lue lisää!

Pyhä-Luoston kansallispuistossa järjestetään kattava Rakastu kesäyöhön -tapahtuma. Kuva Alessandro Grussu/CC BY-NC-ND 2.0.

8. Juhlista Luonnonkukkien päivää

Tänä vuonna Luonnonkukkien päivää vietetään Luonnon päivän yhteydessä. Luonnonkukkia juhlistetaan kimpullisella, ja seitsemän teemalajia ovat metsäkurjenpolvi, niittyleinikki, heinätähtimö, ojakellukka, harakankello, nurmitädyke ja hiirenvirna. Suomen luonnonsuojeluliitto järjestää ilmaisia ja kaikille avoimia kukkaretkiä eri puolilla maata. Ota ilo irti valoisasta kesäyöstä ja lähde ihastelemaan luonnonkukkien taikaa. Etsi retkiä!

9. Nuku yö ulkona

Suomen Latu on haastanut kaikki nukkumaan yönsä ulkona 17.6. Petipaikka voi löytyä niin teltasta, laavusta, riippumatosta kuin kuusen altakin. Metsähotellit on jo varattu pitkälti täyteen, mutta jokamiehenoikeudesta voi nauttia lähes missä tahansa. Lue lisää!

10. Järjestä oma tapahtuma

Poimi tai keksi oma idea Luonnon päivälle. Nauti luonnosta läheistesi kanssa tai vie luontoon joku, joka ei yksin pääse sinne. Jaa päiväsi tunnelmat sosiaalisessa mediassa avainsanalla #luonnonpäivät!

Uutiset
Sunnuntai kutsuu kukkaretkelle luontoon

Sunnuntaina 19. kesäkuuta vietetään Luonnonkukkien päivää. Päivän aikana järjestetään 86 ilmasta ja opastettua kierrosta eri puolilla Suomea.

Vinkit
Hyvää Luonnonkukkien päivää!

Sunnuntaina 15.6. vietetään Luonnonkukkien päivää. Yhteispohjoismaisen päivän tavoitteena on kasvituntemuksen ja -harrastuksen edistäminen sekä yhteisten luontokokemusten tarjoaminen mahdollisimman monelle.

Kultaviuhko

Luonnonkukkien päivää vietetään 16. kesäkuuta. Tuolloin etsitään muun muassa kullankeltaisia keltamataran viuhkoja. Päivän teemalajina ovat matarat.