Uusin numero

Suomen Luonto 5/2018

on upea suuri kesänumero! Kannen nuoren mäyrän kuvasi Nina Mönkkönen.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
Kysy luonnosta

Linnunpöntöt ilman lupaa

Useimmiten luvatta ripustettu pönttö saa olla rauhassa. Kuva: Anna Tuominen

 
Voiko vieraaseen metsään laittaa pönttöjä ilman maanomistajan lupaa? Jos puu merkitään muutama metri pöntön yläpuolelta nauhalla, katkaiseeko metsuri puun sen yläpuolelta? Olen kuullut, että näin olisi säädetty?

Toisen omistamaan metsään ei saa viedä pönttöjä ilman maanomistajan lupaa. Se ei kuulu jokamiehenoikeuksiin, toisin kuin esimerkiksi marjastaminen ja sienestäminen. Harva metsänomistaja kuitenkaan vaivautuu poistamaan luvatta ripustetut pöntöt, sillä pönttölinnut syövät tuhohyönteisiä ja siten niistä on hyötyä metsän terveydelle.
Toisaalta pönttöjen naulaaminen puihin saattaa vahingoittaa runkoa ja vähentää niiden myyntiarvoa.

Pönttöjen kohtelu puita kaadettaessa riippuu maanomistajan ja hakkaajan välisestä sopimuksesta. Varmaankin joku metsänomistaja on saattanut tehdä kysyjän tarkoittaman sopimuksen, mutta mitään säädöksiä tai velvoitteita pönttöpuiden säästämiseksi ei talousmetsässä ole.

Julkaistu Suomen Luonnossa 2/2014
Kysy luonnosta
Miksi hakea pesätarpeet kaukaa?

Miksi muurahaiset jättävät pesän ympärille varisseet neulaset rauhaan? Kyse ei ole sattumasta.

Kysy luonnosta
Oppivatko sisiliskot?

Voiko sisilisko tottua ihmisiin ja kesyyntyä? Matelijoiden muistia ja oppimista on tutkittu verrattain vähän, mutta vaikuttaa siltä, että ne ovat luultua älykkäämpiä.

Uutiset
linnunpönttö
Hangossa pyöritetään työttömien linnunpönttötehdasta sydämellä

Tiesitkö, että Hangossa on linnunpönttötehdas? Se ei kuitenkaan ole kaupallinen tehdas ja oikeastaan nimityskin saattaa olla hieman harhaanjohtava. Kyseessä on Hangon kaupungin kuntouttavan työtoiminnan ryhmä, jonka ohjaajana toimii Tom Lindgren. Ryhmäläiset ovat vaikeasti työllistettäviä ja pitkäaikaistyöttömiä. He ovat tulleet ryhmään sosiaalipalveluiden kautta.