Samuli Haapasalo

Lintuharrastaja
"Linturetkellä"-juttusarjassa seurataan retkeillen vuoden kiertoa pohjoisessa: Suomessa, Norjan Ruijassa Varanginvuonolla ja Virossa, välillä hieman kauempanakin Skotlannissa, jopa Galapagossaarilla. Lintujen lisäksi siinä kohdataan myös nisäkkäitä, muuta luontoa ja mielenkiintoisia retkipaikkoja. Samuli Haapasalo on pitkänlinjan luontoharrastaja ja retkeilijä, jonka harrastus on laajentunut lintu- ja luontokuvaukseen. Kuva: Pekka Nurminen
Uusin numero

Suomen Luonto 5/2018

on upea suuri kesänumero! Kannen nuoren mäyrän kuvasi Nina Mönkkönen.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
Linturetkellä

Linturetkellä: Hömötiainen, metsän “tiitiäinen”

Tiaiset ovat tärkeä mittari luonnon monimuotoisuuden toteutumisesta. Kuvat: Samuli Haapasalo

 
Äänisarja ti ti tsääää tsäää tsääää tsääää kuuluu suomalaiseen havumetsään! Hömötiainenhan se on äänessä. Hömötiainen antaa mitä suurimmassa määrin metsäluonnolle luonnetta ja tunnelmaa.

Harmaa selkä, vaaleampi vatsa, pieni musta kurkkulappu ja komean musta baskeri päälaella sekä tuo jännä, erottuva ääni, siinäpä hömppärin tuntomerkit!

Hömötiainen on kauniiden havu- ja sekametsien lintu. Kun hömötiainen on äänessä, kertoo se, että metsän monimuotoisuus toteutuu. Jos hömötiaisen ääni jää kuulumatta, puuttuu jotakin aivan olennaista. Keväthangilla kannattaa kuunnella hömppäriä!

Hömötiainen on muidenkin tiaisten tapaan kolopesijä. Se haluaa kuitenkin lähes aina itse kaivaa pesäkolonsa pehmeään lehtipuuhun. Pesimäajan vähitellen lähestyessä kuuluu metsästä myös haikea tjyyy tjyyy tjyyy tjyyy -äänisarja.

Tiaispöntölläkin hömppäriä voi kyllä auttaa. Silloin pönttö on syytä täyttää lentoaukon yläreunaa myöten kutteripurulla. Hömötiainen saa siitä hommia ja pesäkolon rakentamiseen ja esittelemiseen liittyvät kosiomenotkin järjestyvät. Lahopökkelönkin voi tarjota hömölle nakerrettavaksi.

Hömötiainen on metsän kaunis tiitiäinen, ympäri vuodenkierron!

Hömötiainen Sipoolaisessa havupuuvaltaisessa metsässä.
Linturetkellä
Linturetkellä: Lintuja talvisessa metsässä

Talviruokintapaikoille voi suunnata juuri nyt hyvinkin antoisan, kauniin talvisen päivän linturetken. Yhden iltapäivän aikana ruokintapaikalla kävi syömässä talia ja siemeniä 13 lintulajia ja niiden yhteenlaskettu yksilömäärä oli seitsemisenkymmentä lintua.

Linturetkellä
Linturetkellä: Merihanhi, varhainen muuttaja

Merihanhi on hyvin varhainen muuttolintu ja sen muutto on 2000-luvun leutojen talvien myötä vain aikaistunut. Kiireisimmät saapuvat ensimmäisten muuttajien joukossa meren jäille ja suliin. Tänä keväänä toki merihanhikin antaa vähän odottaa itseään, mutta ensimmäiset ovat tulleet,

Vuodenajat
Muuttolintukalenteri: Kuuntele pulmusen heleitä tiukuja

Suomen Luonnon verkkosivuilla alkaa uusi juttusarja, joka esittelee kevään muuttolinnut ja niiden äänet. Ensimmäisenä vuorossa on pulmunen, karaistunut tunturipaljakoiden asukki.