Samuli Haapasalo

Lintuharrastaja
"Linturetkellä"-juttusarjassa seurataan retkeillen vuoden kiertoa pohjoisessa: Suomessa, Norjan Ruijassa Varanginvuonolla ja Virossa, välillä hieman kauempanakin Skotlannissa, jopa Galapagossaarilla. Lintujen lisäksi siinä kohdataan myös nisäkkäitä, muuta luontoa ja mielenkiintoisia retkipaikkoja. Samuli Haapasalo on pitkänlinjan luontoharrastaja ja retkeilijä, jonka harrastus on laajentunut lintu- ja luontokuvaukseen. Kuva: Pekka Nurminen
Uusin numero

Suomen Luonto 5/2018

on upea suuri kesänumero! Kannen nuoren mäyrän kuvasi Nina Mönkkönen.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
Linturetkellä

Linturetkellä: Komea ristisorsa

Tässä kuvassa näkyvät suurikokoisen ristisorsan komeat ja moninaiset värit. Kuva: Samuli Haapasalo, Viro, Läänemaa

 
Ristisorsa on komea, kookas lintu, hanhen kokoinen. Tätä moniväristä, näyttävää sorsalintua tavataan Suomessa pitkin rannikkoa aina Hailuotoon ja Perämerelle asti. Jäämerelle aukeavilla Norjan vuonoilla ristisorsa pesii vielä pohjoisempana.

Ristisorsa viihtyy hiekkarannoilla ja sen pesä on useimmiten maankolossa, kaivamassaan tai löytämässään. Vanhoihin rakennuksiin, niiden alle – joskus kauemmaksikin vesistä – se mielellään pesii, kun vain löytää sopivan pesäpaikan.

Kanta vähän vaihtelee, esiintyminen on myös laikuttaista, mutta hyvä arvaus Suomessa pesivien ristisorsien määräksi on noin 300 paria. Aika harvalukuinen lintu siis kuitenkin on, vaikka sopivissa ympäristöissä ristisorsalla on vahvahkojakin paikallisia esiintymiä. Vielä viime vuosisadan ensi puoliskolla se oli kuitenkin vain satunnainen vierailija Suomessa. Ristisorsan mutto alkaa aikaisin keväällä.

Varsin erikoinen ja huomiota herättävä näky on, kun ristisosrsa pesäkoloja etsiessään lentelee hitaasti ja lähietäisyydelllä rakennusten ympärillä äänekkäästi kaakattaen. Toisaalta lintujen keskinäiset, keväiset palaverit rannoilla vaikuttavat aika hurjilta.


Lennossa ristisorsa näyttää hyvinkin vaalealta. Kuva: Samuli Haapasalo, Viro, Läänemaa, 26.5.2018


Tässä etäältä otettu kuva ristisorsien rajun tuntuisista keväisistä mittelöistä. Kuva: Samuli Haapasalo, Viro, Läänemaa, 27.5.2018

Uutiset
Satakieli. Kuva Mauri Leivo
Kun satakielet myöhästyivät

On kevät 2011. Normaalisti satakielten taiturointi soi tähän aikaan joka pusikossa. Mutta nyt laulua ei kuulu. On niin hiljaista, että tiedotusvälineetkin kiinnostuvat.

Uutiset
Ilmastonmuutos aiheuttaa käelle ajoituspulman

Ilmastonmuutos hankaloittaa käen pesintää. Käki on pesäloinen, ja yksilöt ovat erikoistuneet munimaan tiettyjen isäntälajien pesiin.

Linturetkellä
Linturetkellä: Tänä vuonna sitä ei enää ollut

Heinätavi. Pieni sorea sorsalintu, yksityiskohdissaan kovin kaunis. Tällä vanhalla kartanon lammella, johon laskee ja josta myös lähtee kaunis puro, olin tottunut sen joka kevät näkemään.