Samuli Haapasalo

Lintuharrastaja
"Linturetkellä"-juttusarjassa seurataan retkeillen vuoden kiertoa pohjoisessa: Suomessa, Norjan Ruijassa Varanginvuonolla ja Virossa, välillä hieman kauempanakin Skotlannissa, jopa Galapagossaarilla. Lintujen lisäksi siinä kohdataan myös nisäkkäitä, muuta luontoa ja mielenkiintoisia retkipaikkoja. Samuli Haapasalo on pitkänlinjan luontoharrastaja ja retkeilijä, jonka harrastus on laajentunut lintu- ja luontokuvaukseen. Kuva: Pekka Nurminen
Uusin numero

Suomen Luonto 5/2018

on upea suuri kesänumero! Kannen nuoren mäyrän kuvasi Nina Mönkkönen.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
Linturetkellä

Linturetkellä: Pulmussirri yllätti

Kuvat: Samuli Haapasalo 26.5.2018

 
Pulmussirri lie saanut nimensä talvipuvustaan, jonka värit tuovat mieleen pulmusen.

Pulmussirrejä tavataan Itämeren rannoilla vähälukuisesti lähinnä syysmuutolla, meillä esim. Porin Yyterissä ja Perämeren rannoilla. Nyt pulmussirri yllätti kevätmuutolla Viron Läänemaan Haversvin kahlaajarannalla. Kolme muutolta laskeutunutta pulmussirriä juoksenteli terhakkaana rantavesissä.

Hauskasti jokaisen pulmussirrin puku oli omassa vaiheessaan. Yhdellä oli kauniin ruskea pesimäajan vaatetus, toinen oli välimuodossa ja kolmas vielä lähempänä talvista asuaan. Kaikissa puvuissaan lintu oli kuitenkin helposti määritettävissä, sikäli kuin sirrit nyt koskaan ovat helpoimpia! Lennossa erottuu vielä vahva siipijuova ja ääni on aika terävä moneen muuhun sirriin verrattuna.

Sekin on erityistä pulmussirreissä, että ne talvehtivat kaukana etäläisen pallonpuoliskon mantereiden eteläosissa ja kevätmuuton päämäärä näillä kolmellakin sirrillä oli taas kaikkein pohjoisimpiin arktisen alueiden pesimäpaikoille. Siksi ne olivat liikkeellä vasta toukokuun viimeisellä viikolla 26.5.2018.

Nämä sirrit kertovat samalla yhdestä Viron lintupaikasta, Haversvin rannasta. Lisää Haversvista ja läntisen Viron linturetkikohteista löydät eilen 7.6.2018 ilmestyneestä Suomen Luonnon numerosta 5/2018. Viron 100-vuotisjuhlavuonna on mielenkiintoista tutustua läheisen naapurin lintuihin ja kauniiseen luontoon.
 

Linturetkellä
Linturetkellä: Söpöt merihanhipoikueet kuoriutuneet

Söpöt merihanhen poikaset seuraavat nyt emojaan.

Linturetkellä
Linturetkellä: Miksi kiertää Töölönlahti?

Miksi kiertää Töölönlahti: linnut ja kaupunkimaisema!

Vuodenajat
Muuttolintukalenteri: lehtimetsien lurittelijat lehtokerttu ja mustapääkerttu

Lehto- ja mustapääkertun laulut solisevat kuin puro. Mustapääkertun laulun tunnistaa kauniin huilumaisesta äänistä.