Samuli Haapasalo

Lintuharrastaja
"Linturetkellä"-juttusarjassa seurataan retkeillen vuoden kiertoa pohjoisessa: Suomessa, Norjan Ruijassa Varanginvuonolla ja Virossa, välillä hieman kauempanakin Skotlannissa, jopa Galapagossaarilla. Lintujen lisäksi siinä kohdataan myös nisäkkäitä, muuta luontoa ja mielenkiintoisia retkipaikkoja. Samuli Haapasalo on pitkänlinjan luontoharrastaja ja retkeilijä, jonka harrastus on laajentunut lintu- ja luontokuvaukseen. Kuva: Pekka Nurminen
Uusin numero

Suomen Luonto 5/2018

on upea suuri kesänumero! Kannen nuoren mäyrän kuvasi Nina Mönkkönen.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
Linturetkellä

Linturetkellä: Söpöt merihanhipoikueet kuoriutuneet

Aikuisena nämä pikkuiset siiventyngät ovat kärkiväliltään yli puolitoistametriset. Siinä on melkoinen kasvutarina. Kuvat: Samuli Haapasalo, 30.5.2018

 
Söpöt merihanhen poikaset seuraavat nyt emojaan. Jo toukokuun viimeisinä päivinä kuoritutuneet pikkuhanhet jättävät heti pesänsä ja seuraavat vanhempiaan laiduntamaan rannan tai rantaniittyjen ruohoja. Kun merihanhi saapuu varhain keväällä, se on jo ehtinyt kyhätä pesänsä, pyöräyttää munat ja hautoakin kuukauden. Ja heinäkuun lopulla ovat poikaset lentokykyisiä ja lentävät vanhempien lintujen mukana mereltä aamuin illoin laiduntamaan sisämaan heinämaille, niityille ja sänkipelloille.

Merihanhen suloiset poikaset Haapsalun lahdella Virossa.

 
Merihanhi on yleensä äärimmäisen arka, suorastaan arimpia lintujamme muuttoaikana. Joillain paikoin arkakin lintu on kuitenkin tottunut ihmiseen ja voittaa arkuuden erityisesti poikasajan alussa.

Merihanhen poikaset lähtevät heti kuoriuduttuaan pesästä ja osaavat laiduntaa, mutta turvautuvat vahvasti vanhempiensa suojaan.

 
Kuvissa näkyy, kuinka merihanhet syövät niin rantavesissä kuin niityillä luomukasviksia. Vanhempia seuraa neljä, joskus kuusikin poikasta. Monasti poikueet sekoittuvat suuremmiksi. Juuri nyt merihanhien poikueita voi saada kiikariin. Tähänastiset havainnot pesimisen onnistumisesta ennustavat hyvää.

Toinen aikuisista linnuista valvoo aina valppaana mahdollisia uhkia.
Vuodenajat
Muuttolintukalenteri: lehtimetsien lurittelijat lehtokerttu ja mustapääkerttu

Lehto- ja mustapääkertun laulut solisevat kuin puro. Mustapääkertun laulun tunnistaa kauniin huilumaisesta äänistä.

Linturetkellä
Linturetkellä: Pulmussirri yllätti

Pulmussirri lie saanut nimensä talvipuvustaan, jonka värit tuovat mieleen pulmusen.

Uutiset
Ilmastonmuutos aiheuttaa käelle ajoituspulman

Ilmastonmuutos hankaloittaa käen pesintää. Käki on pesäloinen, ja yksilöt ovat erikoistuneet munimaan tiettyjen isäntälajien pesiin.