Samuli Haapasalo

Lintuharrastaja
"Linturetkellä"-juttusarjassa seurataan retkeillen vuoden kiertoa pohjoisessa: Suomessa, Norjan Ruijassa Varanginvuonolla ja Virossa, välillä hieman kauempanakin Skotlannissa, jopa Galapagossaarilla. Lintujen lisäksi siinä kohdataan myös nisäkkäitä, muuta luontoa ja mielenkiintoisia retkipaikkoja. Samuli Haapasalo on pitkänlinjan luontoharrastaja ja retkeilijä, jonka harrastus on laajentunut lintu- ja luontokuvaukseen. Kuva: Pekka Nurminen
Uusin numero

Suomen Luonto 5/2018

on upea suuri kesänumero! Kannen nuoren mäyrän kuvasi Nina Mönkkönen.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
Linturetkellä

Linturetkellä: Taistelevat uikut

Kuvat: Samuli Haapasalo

 
Eilen osuin taisteleviin uikkuihin. Kesytön silkkiuikku on äärimmäisen ilmeikäs. Töyhtöineen ja “partoineen” se pörhistää päänsä jos minkälaisiin ilmeisiin. Tappeluissa siitä tulee tuiman ja hurjan näköinen. Kuivakkaat korisevat, kantavat äänet täydentävät erikoista olemusta.

Vaikka uikuilla on jo poikaset, kahinaa riitti reviireistä ja kalavesistä. Vesi loiskui näyttävissä takaa-ajoissa. Pään höyheniä pörhisteltiin todella näyttävästi.

Asetuttiin myös uhkaavasti vastakkain ja haastettiin. Yleensä vähän miteltiin ennen kuin väistettiin. Ilmeikästä leikkiä!

Mutta hauska oli nähdä myös rauhallinen hetki, kun toinen puolisoista ruokki toisen selässä keikkuvia poikasia pikkukaloilla.

Vaikka silkkiuikku on kesytön lintu, voi hiljaa paikallaan istuen seurata uikkujen kalastusta, toraa ja myös hellää huolenpitoa poikasista.

Linturetkellä
Linturetkellä: Viisi vikkelää tiiraa

Viisi tiiralajia toivottaa Suomen Luonnon lukijoille kaunista juhannusta. Samalla ne toivovat myös pesimärauhaa luodoilleen ja rannoilleen.

Uutiset
Samansukupuolisten seksuaalikäyttäytyminen on tavallista sadoilla eläinlajeilla

Eläimillä seksuaalisen käyttäytymisen kirjo on laaja niin lajien välillä kuin lajin sisälläkin. Samansukupuolisten kosiomenoja, pariutumista tai paritteluja tavataan sadoilla lajeilla.

Linturetkellä
Linturetkellä: Kuovin huuto niityltä

Kuovin tunnistettava huuto kertoo keväästä. Siitä kumpuaakin sanonta: "Kun sä kuulet kuovin äänen, älä mene järven jäälle."