Samuli Haapasalo

Lintuharrastaja
"Linturetkellä"-juttusarjassa seurataan retkeillen vuoden kiertoa pohjoisessa: Suomessa, Norjan Ruijassa Varanginvuonolla ja Virossa, välillä hieman kauempanakin Skotlannissa, jopa Galapagossaarilla. Lintujen lisäksi siinä kohdataan myös nisäkkäitä, muuta luontoa ja mielenkiintoisia retkipaikkoja. Samuli Haapasalo on pitkänlinjan luontoharrastaja ja retkeilijä, jonka harrastus on laajentunut lintu- ja luontokuvaukseen. Kuva: Pekka Nurminen
Uusin numero

Suomen Luonto 5/2018

on upea suuri kesänumero! Kannen nuoren mäyrän kuvasi Nina Mönkkönen.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
Linturetkellä

Linturetkellä: Tänä vuonna sitä ei enää ollut

Heinätavikoiras hypähtää ketterästi lentoon lampeen laskevan puron pieneltä luhdalta (2016). Kuvat: Samuli Haapasalo

 
Heinätavi. Pieni sorea sorsalintu, yksityiskohdissaan kovin kaunis. Koirasta koristaa erityisesti valkoinen pään juova.

Mutta tänä vuonna sitä ei enää ollut. Ehkä on kuulunut pari yksittäistä paukausta. Lintu on joko tunnettu tai ei. Mutta ammuttu ja syöty. Vaikka sen kanta on hyvin pieni. Lintukin niin pieni.

Tällä vanhalla kartanon lammella, johon laskee ja josta myös lähtee kaunis puro, olin tottunut sen joka kevät näkemään. Kuvankin olen ottanut. Joskus näin paitsi parin yhdessä myös toisen koiraan. Nyt en ole nähnyt ketään. Vieläkö heinätavi palaa lammelle? Ehkä. Mutta se ei ole kovin todennäköistä. Vaikka toivonkin, että lintu vielä ilmestyisi. Suojelutoimia tarvitaan. Tässä on ollut heinätaville mieleinen paikka, koska se harvinaistuessaankin oli palannut joka kevät. Kaipaan sitä. Niin kuin kaipaan montaa muutakin lintua.

Heinätavipari ruokailemassa lammella (2012).
Uutiset
Haahkanaaras hautoo. Kuva Mauri Leivo
Erikoistuja ei pärjää – ilmastonmuutos ajaa haahkat ongelmiin

Ilmaston muuttuessa yhteen ravintokohteeseen ja tiettyyn ympäristöön erikoistuneet lajit ovat ongelmissa. Yleislajit menestyvät ja valtaavat alaa. Erikoistujat kärsivät. Monilla vesilintulajeilla, kuten sinisorsalla ja haahkalla, kevätmuuton ja pesinnän aloituksen on todettu olevan sidoksissa jäiden lähtöön ja ilmastonmuutokseen. Yhteneväisyyksistä huolimatta näiden lajien kohtalot vaikuttavat hyvin erilaisilta.

Uutiset
Satakieli. Kuva Mauri Leivo
Kun satakielet myöhästyivät

On kevät 2011. Normaalisti satakielten taiturointi soi tähän aikaan joka pusikossa. Mutta nyt laulua ei kuulu. On niin hiljaista, että tiedotusvälineetkin kiinnostuvat.

Linturetkellä
Linturetkellä: Linnut omena- ja kirsikkapuiden kukilla

Myös linnut nauttivat kevään kukista.