Samuli Haapasalo

Lintuharrastaja
"Linturetkellä"-juttusarjassa seurataan retkeillen vuoden kiertoa pohjoisessa: Suomessa, Norjan Ruijassa Varanginvuonolla ja Virossa, välillä hieman kauempanakin Skotlannissa, jopa Galapagossaarilla. Lintujen lisäksi siinä kohdataan myös nisäkkäitä, muuta luontoa ja mielenkiintoisia retkipaikkoja. Samuli Haapasalo on pitkänlinjan luontoharrastaja ja retkeilijä, jonka harrastus on laajentunut lintu- ja luontokuvaukseen. Kuva: Pekka Nurminen
Uusin numero

Suomen Luonto 5/2018

on upea suuri kesänumero! Kannen nuoren mäyrän kuvasi Nina Mönkkönen.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
Linturetkellä

Linturetkellä: Tipitii! Kevät on!

Kottarainen riemuissaan pihapuussa – varma kevään merkki! Kuvat: Samuli Haapasalo

 
Kiuru laulaa kirkkaasti muuttolennossa taivaalla. Kuu kiurusta kesään! No, useimmiten kaksikin. Töyhtöhyyppä keikkuu vinhasti huudellen pellon yllä. Kottarainen on laulamassa ja värisyttämässä siipiään pihakoivussa. Ja laulujoutsenet ovat saapuneet pieniin suliin pesimäreviireilleen!

Kevät on! Ja etenee kohti pohjoista.

Kevään ensimmäiset muuttajat tulevat säiden mukaan. Heti kun talven valta taittuu, ovat etujoukot täällä. Monesti takatalvi, ainakin yksittäiset lumisateet ja kylmä, yllättävät varhaiset saapujat. Ne löytävät kuitenkin myös ruokapaikkoja, joilla selviävät pahimman yli. Jotkut palaavatkin. Kaikki eivät selviä. Parhaat reviirit ovat kuitenkin tarjolla ajoissa saapuville. Aikaisia riittää.

Töyhtöhyyppä tuo kevään pelloille ja rantaluhdille.

 
Tällä hetkellä lintukevät on noin kolme viikkoa myöhässä viime vuosien keskiarvosta, mutta pari viime päivää on ollut lupaavaa. Pian yleistyvät punarinnat, rastaat, sepelkyyhkyt ja muut. Laulu palaa metsiin.

Kevään tunteita, voimaa, haikeuttakin, monenlaisia mielenliikkeitä liikkuu ihmisen ajatuksissa, kun muuttolinnut taas saapuvat – luonnonmaisemaan ja mielemme maisemaan!

Laulujoutsenet ovat saapuneet pieniin suliin.
Linturetkellä
Linturetkellä: Pieni pöllö huutaa yhä

Aamuyön ja aamuvarhaisen tunnelmia Haapsalun maisemista.

Linturetkellä
Linturetkellä: Puoli kuuta peipposesta

Peippo on osa kesän odotusta. Sopivan aamun runsas peippomuutto on kaunista katseltavaa. Pian raikuu laulu.

Linturetkellä
Linturetkellä: Merihanhi, varhainen muuttaja

Merihanhi on hyvin varhainen muuttolintu ja sen muutto on 2000-luvun leutojen talvien myötä vain aikaistunut. Kiireisimmät saapuvat ensimmäisten muuttajien joukossa meren jäille ja suliin. Tänä keväänä toki merihanhikin antaa vähän odottaa itseään, mutta ensimmäiset ovat tulleet,