Lomalaisen ihanteena on huolettomuus ja nautiskelu. Rentoutumisen ei kuitenkaan tarvitse tarkoittaa luonnon ja vastuullisuuden laiminlyömistä. Vaikka Suomen suosio kasvaakin matkustuskohteena nyt nimenomaan puhtaan luonnon siivin, suomalaisia itseään ekomatkailu kiinnostaa yllättävän vähän. Vietitpä lomaasi sitten lähijärven rannalla tai niin kaukana kuin Suomesta vaan pääsee – ota luonto huomioon.

Majoitu viisaasti

Hotellit ja pienemmät majoitustarjoajat ovat tulleet tietoisiksi ympäristövastuustaan, ja erilaiset ympäristömerkit ja -sertifikaatit helpottavat vastuullisen hotellin valintaa. Vaatimukset erilaisille merkeille tiukentuvat, joten hotellit joutuvat tekemään tosissaan töitä kestävyyden edistämiseksi. Osa pienemmistä majapaikoista Suomessakin markkinoi itseään nimenomaan ekologisina kohteina. Ja mikäli hotellissa ei ole päädytty vaihtamaan pyyhkeitä harvemmin, voit päättää tehdä niin itse.

Hotellien ja hostellien lisäksi tarjolla on monia muitakin majoitusvaihtoehtoja. Sohvapaikan tai asunnon vuokraaminen on yleistynyt viime vuosina Airbnb:n ja vastaavien tarjoajien myötä. Tai miltä kuulostaisi yö riippumatossa? Ekomatkailijan valinta on riippumatto tai teltta, mutta pidä mielessä, etteivät jokamiehenoikeudet päde kaikkialla samoin kuin Suomessa. Hotelliyön voi myös korvata yöjunalla silloin kun se on mahdollista.

Buffetherkkuja kannattaa santsata vain sitä mukaan kun jaksaa varmasti syödä. Kuva: Federica Piersimoni/CC BY-NC-ND 2.0.

Syö harkiten

Ruokahävikki on hotellien ongelmista piinaavin, ja asiakkaiden toivoisi iloitsevan yltäkylläisestä elämästä kohtuuden rajoissa. Kukaan ei kiellä syömästä herkullista buffetaamiaista, mutta muista buffetissakin ottaa ruokaa vain sitä mukaan kun jaksat syödä. Roskiin päätyvä ruoka ei nimittäin hyödytä ketään.

Ruuasta voi myös nauttia syömättä joka päivä lihaa tai avokadoja. Mieti missä päin maailmaa olet, mikä on lähellä tuotettua ja paikallisesti kestävää ruokaa. Suomessa paikallisten raaka-aineiden saatavuus on kesällä parhaimmillaan, kun torit notkuvat tuoreista vihanneksista, uusista perunoista ja marjoista. Älä sorru lomallakaan esimerkiksi harvinaisiin meren antimiin ja muista, että varsinkaan ulkomailla et voi kysymättä tietää juuri mitään siitä, missä ja miten ruokasi tuotettu.

Nauti luonnonvesistä

Vaihda kylpyammeessa lojuminen pulahduksiin meriin, järviin ja puroihin. Suomalaisellehan missään ei ole liian kylmää virkistävälle uinnille. Niin kotimaiset lammet kuin eksoottiset laguunit päihittävät varmasti kaakeliseinän maisemillaan. Jätä kuitenkin hiukset ja pyykit pesemättä omassa tai kenenkään muunkaan koti- tai mökkijärvessä. Tarvittaessa voit imeyttää pesuvedet kuivaan maahan.

Monissa maissa on pulaa vedestä. Suomalaisen saattaa olla vaikea sopeutua ajatukseen, mutta ole säästeliäs toisten vesivarojen suhteen, sillä lomakohteessa käyttämäsi rahat eivät valitettavasti suoraan korvaa makean veden kulutustasi. Eikä veden lotraamisesta ole toki kotonakaan hyötyä. Muista, että vettä kuluu myös esimerkiksi tekstiilien ja astioiden pesuun, uima-altaisiin ja pihojen kasteluun.

Lomalla liikkuessa kannattaa suosia omia jalkoja, pyörää tai vaikkapa hevosta. Kuva: Visit Lakeland/CC BY-ND 2.0.

Matkusta kestävästi

Harkitse matkakohteitasi. Jos Indonesian roskaantuneet rannat ärsyttävät, onko sinun pakko matkustaa sinne? Oletko tietoinen, millaisia aarteita Suomesta löytyy? Tee reissusi lähelle tai vähintäänkin harvoin. Toisin sanoen vältä jatkuvaa lentämistä. Suosi kotimaata, junaa, polkupyörää, kanoottia tai vaikka aasia. Jos mahdollista, viivy pidempi aika, kun lennät kauas ja liiku paikan päällä muilla kulkupeleillä.

Kunnioita paikallisuutta

Suosi matkoillasi paikallisia palvelujentuottajia ja tuotteita. Harkitse kannattaako matkustaa Keniaan syödäkseen vain amerikkalaista ruokaa. Pohdi, kuinka paljon käyttämäsi rahat hyödyttävät paikallisia tai edes kohdemaatasi, ja kuinka paljon monikansallisia suuryrityksiä. Osta tuliaisina kotiin jotain kestävästi ja paikallisesti tuotettua, äläkä ota suoraan luonnosta mitään, mistä et ole täysin varma. Perehdy tuotteiden materiaaleihin ja vie kulutustavaraa, kuten mausteita tai saippuaa.

Niin omassa kulutuksessa kuin tuliaisissa kannattaa kiinnittää huomiota raaka-aineisiin ja paikallisuuteen. Kuva: Jutta M. Jenning/CC BY-NC-ND 2.0.

Kotipihakin on osa luontoa

Suomen puhtaan luonnon maineen siivin ei pidä huokaista helpotuksesta. Vastuulliset teot kuuluvat jokaisen velvollisuuksiin yhtä lailla kotimaassa kuin ulkomaanmatkoilla. Huolehdi mökkisi pienistäkin jätevesistä ja harkitse aurinkopaneeleita energianlähteeksi. Kompostoi ja kierrätä myös mökillä ja tien päällä.

Puutarhanhoidossa suosi kotimaisia taimia ja lajeja sekä luonnonmukaista lannoitusta ja tuholaistorjuntaa. Älä istuta haitallisia vieraslajeja tai kippaa puutarhajätettäsi metsään. Voit palvella pihasi avulla myös muita: viljele hyötykasveja, rakenna hyönteishotelli tai nikkaroi linnunpönttö. Mahdollisimman omillaan menestyvä koti- tai mökkipiha tukee paikallisiin oloihin sopeutuneita lajeja ja vähentää pihatöistä stressaamista.

Aluksi omien tekojen pohtiminen saattaa tuntua raskaalta, mutta kun ajatukset kehittyvät totutuiksi tavoiksi, omatuntokin puhdistuu. Luonnon ja paikallisten ihmisten ei kuulu kantaa raskaan työvuotesi seurauksia – niin ihanaa kuin joka päivä puhtaaseen pyyhkeeseen kääriytyminen onkin. Harva suomalainen tekee matkapäätöksiään ekologisuuden kannalta. Ota sinä askel parempaan suuntaan seuraavaa reissua suunnitellessasi.

Lue lisää suomalaisten suhtautumisesta ekomatkailuun Rantapallon nettisivuilta.

ekomatkailulomamatkustusmökkiYmpäristö

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.