Uusin numero

Suomen Luonto 4/2018

Isopunanirppu (Apion frumentarium) on nimestään huolimatta vain neljä milliä pitkä. Kärsäkäsmäisen kuvasi Sami Karjalainen.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
Vuodenajat

Lumikello kukkii

Kuva: Annakaisa Vänttinen

 
Helsingin Vallilassa suojaisella sisäpihalla kukkii jo lumikello, kun samaan aikaan kilometrin päässä meren jäällä vielä luistellaan.

Narsissikasveihin kuuluva lumikello antaa yleensä ensimmäisiä kevään merkkejä maalis-toukokuussa. Se pilkistää maasta puistoissa ja pihoilla keväällä, kun lunta on vielä monin paikoin. Etelä-Suomessa se voi lauhana talvena puskea ensimmäiset valkoiset kukkansa maaliskuun lopulla, Pohjois-Suomessa sitä tapaa aurinkoisilla paikoilla vapun tienoilla.

“Lumikello on nimensä mukaisesti varhaisimpia kukkijoita ja kukkii Keski-Euroopassa jo joulu-tammikuussa”, Suomen Luonnon kasviasiantuntija Seppo Vuokko kertoo.

“Meillä sen normaali kukinta-aika on ollut huhtikuussa heti lumien mentyä tai versot voivat pistää jopa viimeisten lumien läpikin.“

Mikäli kaipaa näitä kevääntuojia omaan puutarhaan tai mökille, kannattaa lumikello istuttaa syyskuussa. Tämä monivuotinen sipulikasvi ei ole kovin tarkka kasvumaastaan. Kukkapenkissä se antaa ajallaan tilaa seuraaville kevään kukkijoille.

Mikäli talvet lauhtuvat, voinee lumikelloa etelässä alkaa tavata jo tammikuussa.

Uutiset
Siitepöly saapuu

Ensimmäiset siitepölyt pöllähtävät meille lepästä sekä pähkinäpensaasta ja ne ovat kaukokulkeumia Keski-Euroopasta.

Uutiset
Kevät tuli haahkojen kyydissä

Ensimmäiset haahkat ovat saapuneet Hangon lintuasemalle.

Vinkit
Mennään järven rantaan

Rantakasvit reagoivat herkästi ympäristön muutoksiin. Ne voivat kertoa meille paljon.