Leuto kevät on sulattanut lumet suuresta osasta maata, mikä on näkynyt myös varhaisten keväthavaintojen runsaassa määrässä. Kevään ensi muuttolintuja, muun muassa laulujoutsenia ja töyhtöhyyppiä, on jo havaittavissa eri puolilla Suomea. Viime viikonlopun aurinkoinen sää sai liikkeelle myös ensimmäiset kekomuurahaiset, perhoset sekä kyyt. Lisäksi eteläisessä Suomessa leskenlehdet ja sinivuokot ovat jo paikoitellen puskeneet esiin.

Tämän vuoden Kevätseurannan teemana ovat kevään äänet. Ensimmäiset linnut ovatkin jo aloittaneet keväisen konserttinsa. Myös elottoman luonnon äänet, kuten purojen solina, ovat monille tärkeitä kevään äänimaisemassa.

”Monet kevätlajit ovat saapuneet selvästi aikaisessa, eikä olisi ihme jos peipotkin alkaisivat kuuluttaa kevättä tulevana viikonloppuna. Ensimmäiset västäräkitkin on jo havaittu. Tämä on loistavaa aikaa lähteä luontoon etsimään kevään merkkejä”, kannustaa Luonto-Liiton Kevätseuranta-vastaava Varpu Pärssinen. Kevään ensi merkkejä voi havainnoida niin yksin kuin yhdessä perheen ja ystävien kanssa.

Kevät kuuluu kaikille

Kevätseurantaan voi osallistua kuka tahansa luonnosta kiinnostunut. Seurattavia teema- ja vakiolajeja on yhteensä 47. Ensihavaintojen päivämääriä voi ilmoittaa internetissä milloin vain, ja lajien runsautta arvioidaan joka toinen viikonloppu 15.–16.3. alkaen aina 7.–8.6. asti.

Ohjeet havaintojen lähettämiseen löytyvät osoitteesta www.kevatseuranta.fi. Ilmoitetut havainnot kirjataan Luonnontieteellisen keskusmuseon tietokantaan, josta havaintoja on myös mahdollista käydä itse seuraamassa. Havainnot ovat tärkeitä fenologiatutkimukselle, joka auttaa mm. ilmastonmuutoksen tutkimisessa.

Lapsille on oma seuranta nimellä Kevättuuli, jossa kevään tuloa tarkkaillaan seuraamalla 12 helpon ja tutun lajin saapumista eri puolille Suomea. Kevätseurannan ruotsinkielisestä toteutuksesta vastaa Natur och Miljö.

Ylen aamu-tv:n lähetyksissä kerrotaan kevään edistymisestä jokaisen seurantaviikonlopun jälkeisenä torstaina noin klo 8.15. Kevätseurantaan liittyviä kuvia voi lähettää Suomen luonnonsuojeluliiton Ikkuna Suomen Luontoon -sivustolle www.ikkunasuomenluontoon.fi/kevatseuranta.

kevätkevätseurantaluonto-liitto

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.