Savonlinnan kansainvälinen luontoelokuvafestivaali järjestetään jälleen 19.-­21.8.2016. Seitsemättä kertaa järjestettävä festivaali täyttää Savonlinnan viikonlopuksi luontoelokuvilla, musiikilla, keskustelulla ja taiteella. ​Tapahtuman keskus on Saimaan äärellä Savonlinnan satamassa. Elokuvia nähdään sataman elokuvateltan lisäksi myös historiallisessa Olavinlinnassa ja elokuvateatterissa.

Ohjelmistossa yöperhosia, hyönteisiä ja Suomen katsotuin dokumenttielokuva

Festivaalilla nähdään tänä vuonna laaja kirjo luonto-­ ja ympäristöaiheisia elokuvia, niin Suomesta kuin ulkomailtakin. Tämän vuoden teemoja ovat muun muassa ​alkuperäiskulttuurien ja nyky­-yhteiskunnan törmäykset, salaperäiset hyönteiset sekä kaivostoiminta.

Maailman ensi-­iltaansa Savonlinnassa juhlii ​Juha Taskisen ​ja Mervi Kunnasrannan neljän järven norpista kertova elokuva ​Järvihylkeiden jäljillä​. ​Dokumentti kuvaa tekijöidensä kiehtovaa tutkimusmatkaa viidelle eri järvelle, joissa elää pysyvä hyljekanta. Kolmen vuoden aikana vaativissakin olosuhteissa tehdyt tutkimusmatkat ylettyivät Suomen lisäksi Venäjälle, Alaskaan ja Kanadaan.

Odotettuna ennakkonäytöksenä SINFF:issä nähdään savonlinnalaislähtöisen taiteilijan Jaakko Ruuskan tuore dokumentti ​Luonto sisälläni –­ The Nature of My Heart. ​Ennakkonäytöksen yhteydessä esiintyy elokuvaan musiikin tuottanut yhtye The Mystic Revelation of Teppo Repo.

Luonto sisälläni on elokuva ihmisen intohimoisesta suhteesta luontoon. Elokuvan kehystarinassa ohjaaja kulkee linnuntietä jalkaisin nykyisestä kotikaupungistaan Helsingistä synnyinkaupunkiinsa Savonlinnaan. Elokuvassa tavataan kavalkadi ihmisiä, joiden elämää intohimoinen suhde luontoon koskettaa tavalla tai toisella: metsästäjä, dyykkaaja, eläintarhanhoitaja. Heitä ohjaa halu palata takaisin luontoon, olla osa luontoa, tai kokemus kumppanuudesta luonnon olentojen kanssa.

Pohjankonna-­tuotantoyhtiön dokumentissa Yöperhosten salattu maailma​ hyödynnetään kolmiulotteista röntgentomografiaa, jonka avulla hyönteisiä päästään tarkastelemaan mikroskooppisella tasolla. Elokuvassa on käytetty suurta määrää suomalaista ja kansainvälistä tutkimustietoa yöperhosten fysiologiasta, ekologiasta ja evoluutiosta.

Myös Suomen katsotuimmaksi dokumentiksi noussut ​Järven tarina​ esitetään festivaaleilla. Jo lähes 180 000 katsojaa saanut dokumentti ei enää juuri esittelyä kaipaa. Se puolustaa paikkaansa luontoelokuvafestivaalin ohjelmistossa upealla kuvallaan järviemme salaisuuksista ja niiden asukkaista. Elokuvaa on kuvattu myös Saimaan maisemissa.

Seminaarin aiheena Savonlinnassa on tänä vuonna kaivosteollisuus. Kaivosten ekologisista ja sosiaalista vaikutuksista ovat keskustelemassa festivaalilla esitettävän ​Nälkämaan sampo –​­elokuvan ohjaaja ​Mika Koskinen​, Madagaskarilla kaivoksia kuvannut ​Liinu Grönlund ​sekä kaivosten vaikutuksia ihmisiin ja ympäristöön Intian Odishassa ja Pohjois­-Suomessa tutkinut ​Satu Ranta­-Tyrkkö.

Kansainvälisistä luontoelokuvista mukana on muun muassa klassikkoelokuva Mikrokosmos –­ ruohikon kansa​. ​Claude Nuridsanyn ja ​Marie Pérennoun luontodokumentti­klassikossa laskeudutaan kirjaimellisesti ruohonjuuritasolle. Elokuva on tutkimusmatka salaperäisten hyönteisten mikroskooppiseen maailmaan, joka avautuu upeiden lähikuvien, hidastusten ja time lapse -­tekniikan avulla kaikessa ihmeellisyydessään.

Iso-­Britannialainen ​The Archipelago ​(Huguet, 2015) vie katsojat Färsaarille. Dokumentti kuvaa ympäristöjärjestö Sea Shepherdin ja perinteistä elämäntyyliä vaalivien paikallisten asukkaiden ekologisten näkökulmien erilaisuutta, ja saarten murroksen kynnyksellä sinnittelevää alkuperäiskulttuuria. Ranskalainen ​Milieu (Faure, 2015) taas tutustuttaa katsojat Japanin mystisimmän saaren, Yakushiman, kiehtovaan kulttuuriin perhostieteilijä Nishidin ja saaren 3000 vuotta vanhojen seetripuiden kautta.

Koululaisten uppoutuivat luontoelokuviin, lopputulos nähtävissä festareilla

Savonlinnan kansainvälinen luontoelokuvafestivaali esittää kaupungin omien viidesluokkalaisten tekemiä luontoelokuvia. Luontoelokuvien jännittävään maailmaan uppoutuivat Kellarpellon ala­asteen luokka 5b sekä Savonlinnan normaalikoulun luokka 5b. Aiheena kummankin luokan dokumentissa on kevät ja sen tuomat muutokset luonnossa.

Lisää tietoa festivaalista ja liput löydät osoitteesta: www.sinff.fi

luontoelokuvaSavonlinnan luontoelokuvafestivaalit

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.