Uusin numero

Suomen Luonto 5/2018

on upea suuri kesänumero! Kannen nuoren mäyrän kuvasi Nina Mönkkönen.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
Uutiset

Luontokuvat roskapönttöjen päällä kutsuvat!

Kuva: Tuula-Maria Ahonen

Mieletön määrä myrkyllisiä tumppeja ja roskia Helsingin Kannelmäen Sitratorilla. Koska Roska päivässä – liikkeessämme on kokemusta siitä, että kiinnostavat roskapöntöt kutsuvat enemmän kuin mitäänsanomattomat, tartuimme asiaan.

Talon johtaja Antti Manninen suhtautui innostuksella ideaani. Vanhoista Suomen Luonto-lehdistä löytyi kauniita luontokuvia. Laminoimme kuvat ja kiinnitimme pönttöjen päälle. Kaupunki innostui tuunauksemme jälkeen laittamaan torille myös kukkaistutuksia. Sitratorin ilme on muuttunut todella edukseen.

www.roskapaivassa.net

 

Kuva: Tuula-Maria Ahonen
Teksti ja kuvat: Tuula-Maria Ahonen
Kysy luonnosta
Mihin supikoirapentue katosi?

Meillä oli Somerolla entisen navetan alla supiperhe. Pentuja oli laskujemme mukaan ainakin yhdeksän. Aluksi pennut olivat kovin arkoja, mutta tottuivat päivän mittaan meihin, varsinkin kun veimme niille murskattua perunaa syötäväksi. Seuraavana päivänä pentue oli hävinnyt. Oliko emo vaihtanut pesäpaikkaa vai olivatko pennut äkkiä itsenäistyneet?

Kysy luonnosta
Emona vesilinnun poikaselle

Olin uimassa, kun pieni vesilinnun poikanen liittyi seuraani. Se on siitä lähtien pitänyt minua kuin emonaan: se kulkee koko ajan mukanani. Kun tulen sisälle, se taapertaa perässäni. Kun menen uimaan, se kiipeää selkääni ja tukkaani. Poikanen on ruskeankirjava, pää on punaruskea, poskessa valkoinen täplä. Mikä lintu se on ja kuinka kauan joudun toimimaan emona?

Vinkit
Piharatamoa lautaselle ja haavojen hoitoon

Piharatamo on monivuotinen ruoho, joka on helppo tunnistaa silposuonisista lehdistä ja pitkistä tähkistä kukintaaikaan. Ratamo sopii salaattiin ja muhennoksiin. Kasvia on käytetty rohtona kautta aikojen.