Erimuotoiset valtavat kalkkikivipaasit kohoavat rannassa metrien korkeuksiin, ja niiden takaa alkava meri tuntuu jatkuvan äärettömiin. Ilta-aurinko valaisee Gotlannin Fårön luoteisrannikkoa ja koko sen mitalla kulkevia valkeita kalkkikivimuodostelmia, raukkeja. Nämä tuhansia vuosia vanhat kivipaasit ovat jo itsessään hyvä syy matkustaa Gotlantiin, mutta saarelta löytyy luontoystävälle myös paljon muuta tarjottavaa.

Gotlanti sijaitsee noin 90 kilometrin päässä Ruotsin mantereesta. Saarella on pituutta vajaa 180 kilometriä ja se on vain noin 50 kilometriä leveä. Vaikka Gotlanti on Itämeren suurin saari, se on lomareissua ajatellen mukavan kompakti. Autolla saaren ympäri hurauttaa parissa päivässä, rauhassa pyöräillenkään siihen ei mene kuin viikon verran. Gotlannin kesässä sää suosii usein lomalaisia, sillä siellä on vuodessa enemmän aurinkoisia päiviä kuin missään muualla Ruotsissa.

Fårön kalkkikivimuodostelmia, raukkeja.

Fårön kalkkikivimuodostelmia, raukkeja.

Maanviljelys ja erityisesti lampaat vallitsevat Gotlannin maisemassa, mutta vähäiset asutuskeskittymät ovat jättäneet tilaa myös luonnolle. Koko saarella on ainoastaan yksi oikea kaupunki, Visby, josta suurin osa saarella vierailijoista aloittaa matkansa. Vanha hansakaupunki on ihastuttava kokemus mukulakivikatuineen, värikkäine taloineen ja ruusuköynnösseinineen.

Luontomatkailijan kannattaa suunnata Visbystä ainakin Gotlannin pohjoisosassa sijaitsevalle Fårölle. Fårö on erillinen saari, johon lossi kuljettaa Gotlannista noin vartissa. Suuri osa Fårön luoteisrannikosta on kalkkikivisten raukkien hallitsevaa maisemaa ja luonnonsuojelualuetta. Raukit ovat tuhansia vuosia vanhoja jäänteitä koralliriutoista, joiden ympäriltä meren aallot ovat huuhtoneet muun kiviaineksen veteen. Raukkien lisäksi luontomatkailijalle voi suositella esimerkiksi Fårön pohjoisosan valkeaa kivirantaa majakoineen sekä Ulla Haun suojelualueen hiekkadyynejä.

Kalkkikivimuodostelmia eli raukkeja Digerhuvudissa.

Raukkeja Digerhuvudin luonnonsuojelualueella.

Gotlannissa viihtyvät myös lintuharrastajat. Gotlannin edustalla sijaitsevat Stora Karlsö ja Lilla Karlsö ovat Itämeren ainoita lintuvuoria, ja ne ovat kokonaan rauhoitettuja. Saarilla on valtavan laaja linnusto ja kasvisto sekä useita luolastoja. Kesä-heinäkuun vaihteessa Strora Karlsölla pääsee seuraamaan jännitysnäytelmää, kun etelänkiislat kutsuvat vastakuoriutuneita poikasiaan hyppäämään kallionseinämiltä alas veteen. Karlsön saarille kulkee päivittäin lauttoja Gotlannista.

Gotlannin luonto on hyvin moni-ilmeisetä ja tarjoaa jokaiselle jotain. Gotlanti on kuuluisa luolastoistaan, jotka tosin kesäisin ovat hyvin ruuhkaisia. Kalkkikivisten rantojen lisäksi lukuisat hiekkarannat ja kirkas vesi luovat saarelle ajoittain jopa välimerellisen tunnelman. Metsää saarelta löytyy myös paljon, ja isommilta teiltä on useita viitoituksia luontopoluille ja suunnistusrasteille.

Fårön valkea majakkaranta.

Fårön valkea majakkaranta.

Vaikka kesäsesonkina monissa paikoissa tapaa paljon ihmisiä, löytyy saarelta myös rauhallisia kolkkia. Liikennöidyimpiä teitä ja suosituimpia nähtävyyksiä lukuunottamatta Gotlannissa törmää vain harvoin vastaantuleviin pyöräilijöihin tai edes autoihin. Punertavien unikkopeltojen halki tai pienempiä metsäteitä pyöräillessä on ajoittain vaikea uskoa, että saarelle matkustaa kesäisin keskimäärin miljoona ruotsalaista. Jopa Fårön raukkialueilla saa olla suhteellisen rauhassa, kun ajoittaa käyntinsä illansuuhun.

rantamokit

Vanha kalastajakylä Fårössä.

Gotlannin saarelle pääsee lautalla Nynäshamnista, joka sijaitsee n. 50 km Tukholmasta etelään. Lauttamatka Visbyhyn kestää kolmisen tuntia. Kesäisin Suomesta pääsee Gotlantiin myös lentämällä, ja osa laivayhtiöistäkin tarjoaa matkoja suoraan Visbyhyn.

Ainakin Nynäshamnista lähtevät lautat ovat kesäsesonkina täysiä ja laivaliput kohtalaisen kalliita, joten kannattaa olla ajoissa liikkeellä. Erityisesti auton kanssa matkustavien kannattaa varata matkat hyvissä ajoin etukäteen.

gotlanti

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.