Mikä on tämä pieni käsi, joka kurkottaa sammaloituneelta kiveltä? Miksi punainen väri sijoittuu juuri sormenpäihin?

Maahisen kämmen on punatorvijäkälä, yksi liki 70 torvijäkälälajistamme. Punatorvijäkälä on ylen tavallinen laji kivillä ja kallioilla. Parilla muullakin lajilla on torven reunassa punaista.

Jäkälä on sienen ja levän muodostama kaksoiseliö. Sienirihmasto antaa jäkälälle muodon ja kerää vettä ja ravinteita. Levät elävät sienirihmaston lomassa ja yhteyttävät auringonvalon voimalla vedestä, hiilidioksidista ja ravinnesuoloista eloperäisiä yhdisteitä, jotka ovat myös sieniosakkaan ravintona. Yhdessä levä ja sieni pystyvät asuttamaan hyvin karuja paikkoja kuten suurimman osan vuotta kuivina olevia kalliopintoja.

Torvijäkälien sieniosakkaat ovat kotelosieniä. Punatorvijäkälän punaiset laikut ovat sieniosakkaan muodostamia kotelomaljoja, joista itiöt sinkoutuvat tuulten kuljeteltaviksi. Jotta itiöstä syntyisi uusi jäkälä, sen olisi itäessään löydettävä levä, joka suostuisi yhteiseloon sienen kanssa. Sen vuoksi uusien jäkäläyksilöiden synty itiöistä on harvinaista.

Yleisemmin jäkälät lisääntyvät pienistä sekovarren kappaleista. Monet jäkälät valmistavat pieniä ryynimäisiä tai tappimaisia, helposti irtoavia lisäkkeitä, joissa on mukana sekä sieni- että leväosakas. Nämä jäkälämurut ja -tapit toimivat jäkälien pääasiallisina leviäiminä.

punatorvijäkälä

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.