Vaatimaton metsätähti (Lysimachia europaea) saa tänään ansaitsemansa huomion. Vietetään pohjoismaista luonnonkukkien päivää, jonka tämänkesäiseksi teemalajiksi tuikkija on Suomessa valittu.

Luonnonkukkien päivä järjestettiin ensi kertaa Tanskassa jo vuonna 1988, mutta kotimaahan se rantautui vasta vuonna 2003. Päivän puitteissa mennään yhdessä luontoon ja ihmetellään lähiympäristön kukkaloistoa. Tavoitteena on lisätä sekä tietoa että kiinnostusta luonnonvaraisia kukkakasvejamme kohtaan.

Tapahtumalle olisi vaikea kuvitella sopivampaa teemalajia kuin metsätähti. Se kukoistaa koko Fennoskandiassa ja jopa osassa Islantia. Sille kelpaavat kaikenlaiset kasvupaikat hämäristä lehdoista paahteisille puolukkakankaille ja soilta aina karuille tunturipaljakoille asti. Vahvimmillaan laji on avoimissa maastoissa. Se on yksi hakkuuaukkojen ensimmäisistä valloittajista, mutta kasvusto harvenee kilpailun ja varjostuksen lisääntyessä.

Yleisyytensä lisäksi metsätähti on myös aloittelevalle harrastajalle helppo tunnistaa, vaikkei olisikaan kiinnittänyt aikaisemmin huomiota hentoon ja matalakasvuiseen lajiin. Kukassa on yleensä seitsemän teräväkärkistä terälehteä ja varren yläosassa rykelmä erikokoisia lehtiä ruusukkeena. Toisinaan valkoisissa kukissa on vaaleanpunainen reunus.

Metsätähti kurkottaa uusille kasvupaikoille pitkien maarönsyjen avulla. Pölyttäjiä se ei juuri kiinnosta, joten siementen tuotto jää useimmiten vaisuksi. Tämä ei kuitenkaan haittaa lajin menestystä, sillä rönsyillä se leviää tehokkaasti ja voi sopivassa ympäristössä kasvaa tiheäksi tähdistöksi.

Valoisilla paikoilla metsätähti rönsyää rehevänä.

 
Talven tullen metsätähden maanpäälliset osat kuihtuvat, mutta juuret ja maavarsien päihin muodostuneet mukulat sinnittelevät seuraavaan kevääseen. Tähdet puhkeavat kukkaan Etelä-Suomessa jo toukokuussa, mutta pohjoisessa vasta heinäkuun puolella.

Tänä vuonna helteinen kevät on kuitenkin kirittänyt kaikki kasvit aikataulusta edelle, ja metsätähden kukinta on jo Lapissakin heleimmillään. Varsinkin Etelä-Suomessa kukinta alkaa olla ohi, mutta teemalajin voi löytää pelkän ruusukkeenkin perusteella ja ihailla kukan sijaan sen hauskoja, pikkuruisen jalkapallon näköisiä siemeniä.

Tänään metsätähteä voi ihailla Suomen kasviharrastajien kanssa: luonnonkukkien päivänä vapaaehtoiset järjestävät kymmeniä opastettuja luontoretkiä ympäri maan. Lähimmät retkikohteet löydät Suomen Luonnonsuojeluliiton kalenterista.

luonnonkukatLuonnonkukkien päivämetsätähti

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.