Kauri Mikkola

Luontoasiantuntija
Kauri Mikkola vastasi lukijoiden kysymyksiin vuosina 1985–2014. Mikkolan osa-alueella olivat kysymykset, jotka liittyvät selkärangattomiin, matelijoihin ja sammakkoeläimiin.
Uusin numero

Suomen Luonto 5/2018

on upea suuri kesänumero! Kannen nuoren mäyrän kuvasi Nina Mönkkönen.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
Kysy luonnosta

Mikä talvehtii luolassa?

kallerna / WikimediaCommons CC BY-SA 3.0

 
Näin marraskuussa luolassa viitisen metriä suuaukolta joitain punaruskeita, parisenttisiä hyönteisiä. Mitähän ne olivat?

Suomessa elää vain kaksi kohtalaisen kokoista perhoslajia, jotka talvehtivat aikuisina ja hakeutuvat säännöllisesti maakellareihin. Luonnon onkaloista on huonommin tietoja. Kiiltomittari (Triphosa dubitata) ei sovi tähän tapaukseen, koska se on tummanruskea ja kolmiomainen. Punaruskea, hiukan pitkulaisempi ja ruumiiltaan vantterampi on liuskayökkönen (Scoliopteryx libatrix).

Luolissa ja kellareissa talvehtimisen lisäksi liuskayökkönen on kahdessa mielessä poikkeuksellinen perhonen: Se kuuluu yökkösryhmään, jota esiintyy eniten trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla, mutta kuitenkin sitä tavataan Pohjois-Afrikasta Lappiin ja Pohjois-Amerikasta Siperiaan. Lisäksi se pystyy lävistämään hedelmien sitkeän päällysketon imeäkseen niistä mehuja.

Liuskayökkönen on pitkäikäisimpiä perhosiamme, sillä aikuistalvehtijaksi se aloittaa lentonsa ihmeen aikaisin, jo heinäkuun lopulla, ja lentää vasta myöhään keväällä, lähinnä toukokuun jälkipuoliskolla ja kesäkuun alussa. Liekö kyseessä sopeutuma siihen, että sillä olisi hyvää aikaa imeskellä syksyllä hedelmiä ja keväällä mahlapuita.

Kesän 2007 kaupunkitutkimuksissa selvisi, että Helsingin keskustan kolmessa keitaassa, Kaisaniemen ja Kumpulan kasvitieteellisissä puutarhoissa sekä Kaupunginpuutarhassa liuskayökkönen on touko–kesäkuun vaihteessa hyvin runsaslukuinen ja hallitseva yökköslaji. Mutta kaupungissahan onkin runsain mitoin talvehtimispaikkoja, muun muassa viemärit.

Julkaistu Suomen Luonnossa 1/2008
Vuodenajat
Karvanaamojen talvi: Ilves mukautuu talvioloihin

Eläimillä on keinonsa selvitä Pohjolan talvioloista. Osa rakentaa pesän ja kotiutuu, toiset viettävät kulkurin elämää ja saalistavat. Kuinka ilves viettää talvensa?

Vuodenajat
Onko mustapääkertusta tulossa runsastuva talvivieras?

Suomessakin talvehtivat mustapääkertut ovat lisääntyneet viimeisen 20 vuoden aikana.

Vuodenajat
Karvanaamojen talvi: Karhut vetelevät hirsiä

Eläimillä on keinonsa selvitä Pohjolan talvioloista. Osa rakentaa pesän ja kotiutuu, toiset viettävät kulkurin elämää ja saalistavat. Millaisen pesän karhu valitsee talviunilleen?