Mistä johtuu keltavahveron madottomuus? Onko siinä joitakin hyönteisille myrkyllisiä tai haitallisia aineita? Voisivatko ne olla ihmisellekin haitaksi?

Kantarellin keltainen väri johtuu karotenoideista, jotka ovat antioksidantteja eli hapettumista estäviä aineita. Ihmisille ne ovat suorastaan välttämättömiä ravinnon suoja-aineita. Useimmissa sienissä karotenoideja on vähän, ja siksi sieniin erikoistuneilla hyönteisillä (tai niiden suolistossa elävillä mikrobeilla) ei ilmeisesti ole keinoja käsitellä karotenoideja.

Vihreitä kasveja syöville hyönteisille karotenoidit eivät ole ongelma. Karotenoideja on eniten keltavahveron pintaosissa. Ydinosa on vaaleata, lähes valkoista rihmastoa. Silloin, kun keltavahveroista löytää toukkia, ne ovat maasta nousseita sepän tai vaaksiaisten toukkia, jotka ovat kovertaneet käytävän jalan vaaleaan osaan.

Karotenoidien merkitystä erilaisten haitallisten aineiden vaikutusten torjujina valaisee sekin, että sairaalabakteerina kiusallisen Staphylococcus aureuksen kyky torjua antibiootteja näyttäisi liittyvän bakteerille kullankeltaisen värin antaviin karotenoideihin.

Kantarelli

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.