Mistä ovat peräisin pellolle kaivettuun lammikkoon ilmaantuneet vesikasvit? Tuovatko linnut niitä tullessaan?

Kysyjän lammikkoon oli ilmaantunut uistinvita. Eräs toinen kysyjä kertoo tekolampeensa ilmaantuneen lumpeen. Itse kaivautin toukokuussa 2002 suuren lammikon pihallemme, ja jo heinäkuussa siinä kasvoivat uistinvita, vesitähti ja rantapalpakko.

Vesikasvien siemenet kypsyvät kyllä syksyllä, mutta niiden tärkein leviämiskausi lienee vasta keväällä. Syksyllä aallot ajelevat siemeniä rannan tuntumaan, missä ne talvehtivat lumipeitteen suojassa. Osa vesikasveista muodostaa helposti irtoavia silmuja, jotka talvehtivat pohjassa mutta nousevat keväällä pintaan. Kun vesi keväällä nousee, lähtevät syksyisetkin siemenet liikkeelle.

Kun linnut etsivät ruokaa tuulen kokoamista ryönälautoista, takertuu siemeniä ja verson pätkiä niiden jalkoihin ja höyheniin. Kun sorsa sitten piipahtaa tutkimassa juuri kaivettua allikkoa, saapuvat sen matkassa myös ensimmäiset vesikasvit. Uusia lajeja saattaa tällä tavoin ilmaantua allikkoon vuosi vuodelta yhä enemmän. Sorsien visiittejä ei välttämättä huomaa, sillä linnut liikkuvat vilkkaimmin varhain aamulla, jolloin isäntäväki vielä on unten mailla.

tekolampiuistinvita

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.