Suomen Luonnon Kysy luonnosta on klassikko. Kysymyksiä alettiin ottaa vastaan 1985 numerosta 5 lähtien, ja tämän vuoden loppuun mennessä vastauksia on kertynyt jo 2349.

Kysy luonnosta sai lehdessämme alkunsa Veikko Neuvosen vetämästä radion Luontoillasta, joka tuolloin oli jo 10 vuoden ikäinen. Palstan nimikin oli ensin Luontoilta, Kysy luonnosta -nimiseksi se muuttui 1987.

Ensimmäiseksi Luontoillan asiantuntijat vastasivat Suomen Luonnossa kysymyksiin Mihin ankeriaat ovat kadonneet ja Milloin siemen itää? Vastaajina olivat Harri Dahlström ja Seppo Vuokko.

Alkuperäiseen vastaajakaartiin kuuluivat Vuokon ja Dahlströmin lisäksi Matti Helminen, Kauri Mikkola, Ilkka Koivisto ja Seppo Vuolanto. Mukana perusporukasta ovat edelleen Kauri Mikkola, Seppo Vuolanto ja Seppo Vuokko.

Entä mihin ankeriaat olivat kadonneet? Notkahdus oli tilapäinen ja Dahström löysi siihen syitä ympäristömyrkyistä, jokien likaantumisesta ja ankeriasistukkaiden tuonnin rajoituksista.

Siemenien itäminen oli sen sijaan monimuotoisempi kysymys. Yksi siemen itää syksyllä ja toinen keväällä, ja säälläkin on siihen sanomista. Itämiskyky on myös lajikohtaista. ”Eräiden vesikasvien siemenet eivät kestä lainkaan kuivumista” Vuokko valisti. ”Sen sijaan monet rikkaruohot, kuivien ketojen ja kallioiden lajit säilyttävät itämiskykynsä vuosikymmeniä ja jopa vuosisatoja.”

Vastausten määrä on noin 10 lehteä kohti – myös ensi vuonna. Luonto jaksaa yhä hämmästyttää.

 

Lue Kysy luonnosta -vastauksia nettisivuiltamme >>

Lähetä oma kysymys >>

 

Kysy luonnosta

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.