Seppo Vuokko

Kasviasiantuntija
Seppo Vuokko vastaa kasviaiheisiin Kysy luonnosta -kysymyksiin. Vuokko on vastannut lukijoiden kysymyksiin vuodesta 1985 saakka.
Uusin numero

Suomen Luonto 4/2018

Isopunanirppu (Apion frumentarium) on nimestään huolimatta vain neljä milliä pitkä. Kärsäkäsmäisen kuvasi Sami Karjalainen.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
Kysy luonnosta

Mitä mollukoita pihalammikossa?

Kuva: Jorma Saanio

Pihaan rakennetun lammikon pohjalle on ilmaantunut viinirypäleen ja jopa lapsen nyrkin kokoisia palleroita. Vedessä ne näyttävät ruskeilta mutta käteen otettuina oliivinvihreiltä; ne ovat liukkaita, pehmeitä, mutta melko kiinteitä. Lammikko on viitisen metriä leveä. Pohjalla on muovi ja sen päällä luonnonvesistä tuotua mutaa ja hiekkaa. Rannalla on kiviä, turveharkkoja ja rannoilta siirrettyjä “lapionpistoja”. Mitä mollukat ovat?

Ruskeavihreät tai kirkkaissa vesissä selvästi kirkkaan sinivihreät, viinirypäleen tai luumun kokoiset ja muotoiset mollukat ovat mitä todennäköisimmin sinileviä, nimenomaan lajia Nostoc pruniforme. Se on melko harvinainen tai ainakin harvoin nähty, mutta silti sitä aina silloin tällöin kysytään.

Nostoc pruniforme on täysin harmiton puhtaiden vesien laji, joka ei tiettävästi ole myrkyllinen – joitakin Nostoc-lajeja jopa syödään! Pallerot makaavat pohjalla usein melko syvässä vedessä, jolloin niitä on vaikea huomata. Ehkä “järviluumu” tai “luumulevä” on paljon yleisempikin kuin tiedetään. Ensimmäistä kertaa kuitenkin kuulen, että sitä on puutarhalammikossa.

Ehkäpä selitys on lammikon rakennustavassa. Kun sinne on tuotu pohja-ainesta luonnonvesistä, Nostoc on tullut samalla liejun mukana. Levä leviää ja myös talvehtinee pieninä rihmanpätkinä pallosten hajottua, eikä niitä huomaa pohja-ainesta siirrettäessä.

Julkaistu alun perin Suomen Luonnossa 5/2008
Kysy luonnosta
Lupiini pysyy tulokkaana

Joko lupiinia voisi ruveta pitämään kotimaisena luonnonkasvina, kun sitä ovat kaikki tienvarret täynnä? Miten se leviää?

Kysy luonnosta
Nokkostemppu

Joskus 1960-luvulla isäni kertoi ja näytti, että nokkonen ei polta paljasta kättä, kun ennen poimimista puhaltaa voimakkaasti käteen. Tämän uskoin, ja olen kokeillut – totta on! Puhaltamatta tietysti polttaa. Onko tämä uskon asia, vai onko tähän tieteellistä selitystä?

Kysy luonnosta
Mistä tammi tuli Suomeen?

Onko tammi tullut Suomeen meren yli, koska Karjalankannaksellakaan ei ole tammistoja?