Pihaan rakennetun lammikon pohjalle on ilmaantunut viinirypäleen ja jopa lapsen nyrkin kokoisia palleroita. Vedessä ne näyttävät ruskeilta mutta käteen otettuina oliivinvihreiltä; ne ovat liukkaita, pehmeitä, mutta melko kiinteitä. Lammikko on viitisen metriä leveä. Pohjalla on muovi ja sen päällä luonnonvesistä tuotua mutaa ja hiekkaa. Rannalla on kiviä, turveharkkoja ja rannoilta siirrettyjä “lapionpistoja”. Mitä mollukat ovat?

Ruskeavihreät tai kirkkaissa vesissä selvästi kirkkaan sinivihreät, viinirypäleen tai luumun kokoiset ja muotoiset mollukat ovat mitä todennäköisimmin sinileviä, nimenomaan lajia Nostoc pruniforme. Se on melko harvinainen tai ainakin harvoin nähty, mutta silti sitä aina silloin tällöin kysytään.

Nostoc pruniforme on täysin harmiton puhtaiden vesien laji, joka ei tiettävästi ole myrkyllinen – joitakin Nostoc-lajeja jopa syödään! Pallerot makaavat pohjalla usein melko syvässä vedessä, jolloin niitä on vaikea huomata. Ehkä “järviluumu” tai “luumulevä” on paljon yleisempikin kuin tiedetään. Ensimmäistä kertaa kuitenkin kuulen, että sitä on puutarhalammikossa.

Ehkäpä selitys on lammikon rakennustavassa. Kun sinne on tuotu pohja-ainesta luonnonvesistä, Nostoc on tullut samalla liejun mukana. Levä leviää ja myös talvehtinee pieninä rihmanpätkinä pallosten hajottua, eikä niitä huomaa pohja-ainesta siirrettäessä.

järviluumupihalammikkosinilevä

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.