Alice Karlsson

Toimittaja
Kirjoitan, toimitan ja hoidan Kysy luonnosta -kirjeenvaihtoa. Sydäntä lähellä ovat kasvien ja eläinten vuorovaikutus sekä eläinten käyttäytyminen. Uskoisin olevani myös luonnon sitkeä puolustaja ja tulistun luonnon turmelemisesta.
Uusin numero

Suomen Luonto 3/2018

Ilmestyy 29.3. Tutustumme Kuhmossa elävään Tatjana-karhuun. Kannessa on sen pentu Lunak, jonka kuvasi Markus Sirkka.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
Uutiset

Mitä tapahtui harmaasiepoille?

Kuva: Ville Leinonen

 
Hämeenlinnalaisen Ville Leinosen perhe ihastui kovasti uuteen naapuriinsa. Kesäkuun alkupuolella terassin kaiteella olevaan kukkapurkkiin oli ilmestynyt linnunpesä, jossa oli neljä munaa.

”Harmaasieppo oli äkännyt räystään suojasta mielestään loistavan pesäpaikan”, Leinonen tuumii. ”Paikka oli kuitenkin hyvin esillä ja aivan oven vieressä. Me emme tietenkään koskeneet pesään ja pyrimme muutenkin kaikin tavoin olemaan häiritsemättä lintuja.”

Heinäkuun alussa pesässä olikin jo kaksi poikasta nokat ammollaan. Se oli ilouutinen. Kylmä alkukesä kun näytti kurittavan etenkin hyönteissyöjälintuja.

Kuva: Ville Leinonen

 
Perhe lähti lomalle ja palattuaan huomasi pian, että poikaset olivat kuolleet. Kaksi munaa oli edelleen kuoriutumatta, eikä emoja näkynyt missään. Olivatko emot joutuneet pedon kynsiin?

”Naapureiden kissoja liikkuu täällä paljon vapaana, vaikka ne pitäisi pitää kiinni varsinkin lintujen pesimäaikana”, Leinonen suree.

”Harmi ettemme nähneet tätä näytelmää nyt loppuun asti.”

Vuodenajat
Silkkiuikun poikanen haluaa kyytiin

Uikkuemo yrittää patistaa jälkikasvuaan uimaharjoitteluun, mutta selässä on mukavampaa.

100 päivää luonnossa
100 päivää luonnossa: Harmaasieppo, huomaamattomasti lähellä!

Harmaasieppo on vailla räikeitä tuntomerkkejä ja kovia äännähdyksiä. Huomion kiinnittää kuitenkin erikoiset ihmistä lähellä olevat pesäpaikat.

Viikon kuva
Telkkäemon suuri urakka

Luontokuvaaja Heikki Kainulainen oli aitiopaikalla Muonion Kuitunivassa kun telkkäemo lipui ohi 32 poikasta vanavedessään.